2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Ózd

Szép ígéretek után hitelkeret kell a működtetéshez

December első napján ismét hitelkeret megszavazását kérte a képviselőktől a jobbikos vezetésű ózdi önkormányzat. Ezúttal 450 millió volt a tét, amit a pártkatonák és csatlósaik meg is szavaztak. Kiss Sándor (MSZP) korábbi alpolgármester biztosította a többséget, ezzel is bizonyítva a radikális cicapárt összefonódását a magukat szocialistának valló, már csak nyomokban fellelhető szervezettel.

Janiczak Dávid 2014-ben szóban garanciát vállalt arra, hogy hatalomra kerülése után lényegesen feszesebb és áttekinthetőbb gazdálkodást folytatnak majd Ózdon, mint azt a helyi Fidesz–KDNP pártszövetség tette. Hogy egykori szavait igazolja, 2017 tavaszán még egymilliárd forint önkormányzati tartalékkal dicsekedett. Az év vége felé viszont már hitelkeretről szavaztatta a képviselő-testületet, amit párttársai és az érdekképviselők hezitálás nélkül megszavaztak.


Kovács Hagyó Zoltán  pénzügyi osztályvezetővel mondatták el a lényeget, aki igyekezett elterelni a figyelmet a gyengélkedő helyi gazdálkodásról. Beszélt bevételi és kiadási oldalról, a lecsökkent iparűzési adóról, feladatalapú támogatásról, becsült saját bevételről és a kifizetések, munkabérek biztosításáról. Ez a biztosíték – tette hozzá – egymillió forintjába kerül a városnak, és így át lehet hidalni nagyobb időtávlatokat. Az elhangzottakra tromfolt rá a polgármester, aki szerint kell egy védőháló a városnak.

Fürjes Pál (Fidesz) korábbi polgármester szerint évente több száz millió plusz szokott képződni a költségvetésben, de idén is lesz minimum 50 millió. Így viszont nincs értelme a hitelkeretnek. Megkérdezte: hol van az egymilliárdos dicsekvés? Kommunikációs fogásnak jó volt, de látszik, hogy csak sodródnak a pénzügyi problémákkal.


Fotó: Lokál

Vitális István (független) visszautalt a kormányzati segítségre, hiszen 2010 után eltüntették az addig képződött 4,5 milliárdos önkormányzati adósságot. Az előző önkormányzatnak kellett meghozni a stabilizáló, népszerűtlen intézkedéseket, amit a Jobbik kritizált és jobb gazdálkodást ígért. Itt sem sikerült azonban csodát csinálniuk – tette hozzá. Ezután megkérdezte: miért adnak ki Farkas P. Barnabás alpolgármester alkalmazására három év alatt 30-40 millió forintot?

 

Ezt a vonalat vitte tovább Fürjes képviselő, aki kiszámolta, hogy az önkormányzatok feladata az elmúlt években a kétharmadára csökkent, a Fidesz pedig a mainál sokkal több feladathoz egy főállású polgármestert és egy tiszteletdíjas alpolgármestert foglalkoztatott. Most az egyharmadnyi munkára a polgármester mellett két főállású alpolgármester jut.

Obbágy Csaba képviselő is az eltűnt egymilliárdot emlegette, amiből van egy 17 millióból épült nyilvános WC, de információja van négy új álláshely betöltéséről is, amit a Jobbikhoz közel állók töltenek be.

Utóbbi állítást Janiczak megkérdőjelezte, de Farkas P. alpolgármester alkalmazását meg sem próbálta védeni. Egyébként szokása szerint ismét a kormányra mutogatott, mert szerinte ha jobban gazdálkodnának, több lenne a központi elvonás. Aztán felsorolta a népszerűsítést szolgáló intézkedéseket, mint a diákösztöndíjat, az első gyerek utáni 300 ezer forint támogatást, a béremeléseket és a lakásfelújításokat. Végül hat tartózkodás mellett heten megszavazták az előterjesztést.

Mit csinál Farkas P.?

Farkas P. Barnabás úgy lett alpolgármester, hogy nem az ózdiak szavazták a testületbe. Őt a Jobbik helyi vezetői erővel ültették a székébe mint kultúráért felelős alpolgármestert. Csakhogy kinevezése óta több ózdi kulturális rendezvényről távol maradt, miközben munkaidőben látták egy húsosfazékkal közlekedni Putnokon. Jó lenne ismerni a munkaköri leírását: ez utóbbi tevékenység szerepel-e a szerződésében?

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.