EUR: 317,92 Ft
CHF: 280,51 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Szombathely

Szombathely a téli krízisidőszakban is segít

Szombathelyen mintegy kétszáz hajléktalan él. A téli krízisidőszakban a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó (FÉHE) Közhasznú Nonprofit Kft. utcai szociális szolgálatának munkatársai fokozottan figyelnek a fedél nélküliekre. A jövőben két új gépjármű is segíti a szakembereket.

– Szombathely szociális rendszere régóta példaértékű. A cél az, hogy  a „Segítés városában” senkinek ne kelljen fedél nélkül töltenie az éjszakát – fogalmazott Puskás Tivadar polgármester azon az esti sajtóbeszélgetésen, amely után körutat tett a szociális munkásokkal a városban.


Puskás Tivadar polgármester is bejárta a várost Fotó: szombathely.hu

Horváthné Németh Klára, a FÉHE Kft. ügyvezetője elmondta: a téli időszakban a legtöbb hajléktalan az intézményben tölti az éjszakát.  A nappali melegedőn naponta 50-60-an fordulnak meg, itt mindenkinek meleg teát és ebédre egy tál meleg ételt adnak. Ugyanennyien élnek az éjjeli menedékhely lehetőségével is, számukra a többi közt hideg ételt, tisztálkodási és mosási lehetőséget biztosítanak. A 86 férőhelyes átmeneti szállás folyamatosan teljes kihasználtsággal üzemel.

Az új autó nagyban megkönnyíti a munkát Fotó: szombathely.hu

Néhányan többedik kérésre sem veszik igénybe a szolgáltatásokat, rájuk ilyenkor különösen figyelnek az utcai szociális munkások. A szakemberek minden reggel és este felkeresik az ismert helyeket és ellenőrzik, hogy nincs-e valaki veszélyben. Munkájukat nagyban megkönnyíti az a két gépjármű, amelyeket egy projekt keretében nyert az intézmény. Az autók magas szintű, európai színvonalú ellátást tesznek lehetővé. Ezek közül az egyik már forgalomba is állt.

A szakemberek azt kérik: ha valaki utcán fekvő embert lát, tárcsázza a 06-80-205-165-ös, ingyenesen hívható telefonszámot!

Kapcsolódó Cikkek