EUR: 323,71 Ft
CHF: 287,07 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Székesfehérvár

Tisztelgés a hős fehérvári huszárok előtt

Koszorúzási ünnepséget szervezett december 11-én a limanowai csata 103. évfordulója emlékére a Fehérvári Huszárok Egyesülete. A hagyományőrzők Pátzay Pál ikonikussá lett huszárszobránál, a városháza mellett emlékeztek meg a fehérvári 10. huszárezred ütközeteiről.

A fehérváriak legismertebb és legvéresebb csatája volt az 1914 decemberében a lengyelországi Limanowa melletti küzdelem, ahol a magyar lovasság végül megállította az orosz csapatok előrenyomulását. Az ünnepség Zádori Gábor Limanowa, a sikolyok völgye című versével kezdődött, amelyet a Vasvári Pál Általános Iskola három diákja, Kolek Zsombor, Rácz Milán és Szolnoki Dorottya szavalt el. A megemlékezésen Jákob János dandártábornok, tábori püspök mondott beszédet.


A megemlékezés kettős ünnep is volt, hiszen idén 20 éves a Fehérvári Huszárok Egyesülete Fotó: Molnár Artúr

A megemlékezés kettős ünnep volt, hiszen idén 20 éves a Fehérvári Huszárok Egyesülete. Az 1997. június 4-én alakult civil szervezet tagjai az eltelt évtizedek alatt számtalan rendezvényen bizonyították rátermettségüket, lovastudásukat, korhű kiállításaikkal jó hírét vitték városunknak és hazánknak a világon. Hagyományőrző viseletben tartott hadi bemutatókkal színesítik Székesfehérváron a március 15-i megemlékezéseket, a Királyi Napok forgatagát, és immár 21. alkalommal szervezték meg a limanowai megemlékezést. Az egyesület zászlaját Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg hétfőn – emlékeztetett az önkormányzat közleménye.
A megemlékezés koszorúzással folytatódott. Az emlékezés virágait a honvédelmi miniszter nevében Vargha Tamás miniszterhelyettes helyezte el. A Fejér Megyei Közgyűlés és Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Molnár Krisztián elnök és dr. Cser-Palkovics András polgármester koszorúzott. A székesfehérvári helyőrségben állomásozó katonai alakulatok nevében Szabó András ezredes, Benda László ezredes és Miklovich János ezredes, valamint a limanowai hagyományőrzők nevében Marek Sukiennik tisztelgett a hősök emléke előtt. Koszorút helyezett el a Krajczáros Alapítvány, a Deák Történelmi Hagyományőrző Klub, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Honvéd Hagyományőrzők Fejér Megyei Szervezete, a Vitézi Rend képviselői és szervezőként legvégül a Fehérvári Huszárok Egyesülete.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.