EUR: 317,49 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Külföld

Tíz szövetségi állam 700 tűzoltót küldött Kaliforniába az erdőtűz megfékezésére

Tíz szövetségi állam 700 tűzoltót küldött az egyesült államokbeli Kalifornia déli részébe az erdőtűz megfékezésére – közölték szombaton a helyi hatóságok a Twitter internetes oldalon.

A tájékoztatás szerint ugyanakkor visszavonták azt a korábbi rendelkezést, amelynek értelmében Santa Barbara megye egyes, a tűz által veszélyeztetett részein a lakosság evakuálására készültek. Ettől függetlenül az embereket arra figyelmeztették, hogy nincs kizárva a lángok újraéledése.


A hatóságok arról is beszámoltak, hogy Kaliforniában a hat legnagyobb tűzfészekben mintegy ezer építmény tönkrement és további 25 ezret a megsemmisülés veszélye fenyegeti. Mintegy 585 négyzetkilométernyi területen tombol a tűz, és az itt élő 90 ezer embernek egyelőre még nem engedélyezik a visszatérést otthonaikba.

Jerry Brown kaliforniai kormányzó szombaton felkereste Ventura megyének azokat a területeit, ahol az egy hétig tomboló tűzben egy nő meghalt, otthonok százai pedig leégtek. Sajtóértekezletén Brown kijelentette, hogy a szárazság és a klímaváltozás azt jelenti, hogy Kalifornia “új valósággal” szembesül, amelyben az emberek élete és a tulajdona állandó, több milliárdos károkkal járó tűzveszélynek van kitéve.


A viharos erejű szelek, a levegő alacsony páratartalma továbbra is uralkodó marad a területen, nincs kizárva, hogy így lesz ez karácsonyig. Hősies erőfeszítésekre lesz szükség az Egyesült Államokban és a világ más részein, hogy elejét vegyék a klímaváltozás következményeinek. A kormányzó arra szólította fel a törvényhozókat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az olyan természeti katasztrófáknak, mint amelyeket a tüzek, árvizek és a földrengések okoznak.

Kapcsolódó Cikkek