2019. január 16., szerda
Gusztáv

Külföld

Több ezer internetező tulajdonába került egy ódon franciaországi kastély

Több tízezer internetező tulajdonába került egy mesébe illő, de düledező franciaországi várkastély egy műemlékvédelemmel és közösségi finanszírozással foglalkozó honlapon indított adománygyűjtés eredményeként.

Hatezerötszáz internetező ajánlott fel legkevesebb 51 eurót a Vienne megyében található La Mothe-Chandenier várkastély megmentésére, így sikerült előteremteni a megvásárlásához szükséges 500 ezer eurót (157 millió forint) – jelentette be Romain Delaume, a Dartagnans.fr társalapítója, aki szerint “példa nélküli megoldás született a világörökség védelmének történetében”.


A kistulajdonosok között 45 ország állampolgárai szerepelnek. A mégoly kicsiny tulajdoni hányadnak köszönhetően a tulajdonosok elsőként kereshetik majd fel a kastélyt a felújítás után.

A 19. századi tornyos épületet olyan széles vizesárok övezi, hogy úgy tűnik, mintha a fenséges várkastély egy tó közepén emelkedne. A hosszú ideje elhagyatott épületet teljesen benőtte a gaz, így további jelentős összeget kell költeni a rendbetételére.

A Saumur Loire-menti várostól délkeletre fekvő ódon várkastély formálisan 2018 januárjában megy át a “kisrészvényesek” tulajdonába. Ezzel azonban még nem rendeződik véglegesen a sorsa, mert hosszabb távon további egymillió eurót kell összegyűjteni a felújításához.

A jelenlegi épület az 1800-as évekből származik, de a kastély már a 13. századi feljegyzésekben is szerepel.

Kapcsolódó Cikkek