2018. október 16., kedd
Gál

Külföld

Több millió embertől gyűjt DNS-mintát Kína

DNS-mintákat, ujjlenyomatot és egyéb bioadatokat gyűjtenek be több millió, Kína Hszincsiang-Ujgur autonóm területén élő embertől a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint.

Az adatokat többek között önkéntes orvosi vizsgálatok során gyűjtik be a rendőrség számára. Ezért nem tisztázott, vajon a páciensek tudnak-e róla.


“Egy egész populáció bioadatainak, köztük DNS-ének tárolása a nemzetközi emberi jogi normák durva megsértése” – fogalmazott Sophie Richardson, a HRW kínai igazgatója.

A szervezet szerint az anyag akár vallási kisebbségek vagy a kormánnyal szemben kritikusan fellépők célzott megfigyelésére is alkalmas lehet.

Az ország nyugati területén lévő Hszincsiangban egyre gyakoribbak a merényletek, melyekért Peking az ujgur szélsőségeseket teszi felelőssé. Ennek hátterében az ujgur muszlim kisebbség és a han kínaiak, a legnagyobb kínai népcsoport közötti feszültségek állnak.

A muszlim vallású, türk nyelvet beszélő ujgurok úgy érzik, gazdasági, politikai és kulturális szempontból is elnyomást szenvednek el a han kínaiaktól. A terület ellenőrzését évekkel ezelőtt megerősítették. Februárban a kormány bejelentette, bizonyos autókat GPS-jeladókkal fognak megfigyelni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Drámaian zsugorodnak a svájci gleccserek

    Drámaian zsugorodnak a svájci gleccserek

    Hatalmas tömegű, 1,4 milliárd köbméternyi jeget vesztett a nagyjából 1500 svájci gleccser tavaly szeptember óta – jelentette be kedden a svájci tudományos akadémia.

  • Kevesebbet bagózhatuk, csökkent a világ cigarettatermelése

    Kevesebbet bagózhatuk, csökkent a világ cigarettatermelése

    Az elmúlt öt évhez hasonlóan 2017-ben is tovább csökkent a világ cigarettatermelése: a csúcsot jelentő 2012-es adatokhoz képest mintegy tavaly 500 milliárd darabbal kevesebb, összesen 5894 milliárd darab cigarettaszálat állítottak elő a világon – hangzott el az Európai Dohánytermesztők Szövetségének (Unitab) kongresszusán kedden Brüsszelben.