EUR: 323,52 Ft
CHF: 277,41 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

Több millió embertől gyűjt DNS-mintát Kína

DNS-mintákat, ujjlenyomatot és egyéb bioadatokat gyűjtenek be több millió, Kína Hszincsiang-Ujgur autonóm területén élő embertől a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint.

Az adatokat többek között önkéntes orvosi vizsgálatok során gyűjtik be a rendőrség számára. Ezért nem tisztázott, vajon a páciensek tudnak-e róla.


“Egy egész populáció bioadatainak, köztük DNS-ének tárolása a nemzetközi emberi jogi normák durva megsértése” – fogalmazott Sophie Richardson, a HRW kínai igazgatója.

A szervezet szerint az anyag akár vallási kisebbségek vagy a kormánnyal szemben kritikusan fellépők célzott megfigyelésére is alkalmas lehet.

Az ország nyugati területén lévő Hszincsiangban egyre gyakoribbak a merényletek, melyekért Peking az ujgur szélsőségeseket teszi felelőssé. Ennek hátterében az ujgur muszlim kisebbség és a han kínaiak, a legnagyobb kínai népcsoport közötti feszültségek állnak.

A muszlim vallású, türk nyelvet beszélő ujgurok úgy érzik, gazdasági, politikai és kulturális szempontból is elnyomást szenvednek el a han kínaiaktól. A terület ellenőrzését évekkel ezelőtt megerősítették. Februárban a kormány bejelentette, bizonyos autókat GPS-jeladókkal fognak megfigyelni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.

 • Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba, és más közép-európai országokba tartó légijáratokra – közölték a görög hatóságok kedden.