EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Külföld

Több mint 20 százalékkal drágult a bitcoin

Több mint 20 százalékkal drágult a bitcoin az egyik nagy amerikai tőzsdeüzemeltető csoport által elsőként elindított határidős ügyletekben vasárnap.

A chicagói opciós tőzsdét (CBOE) üzemeltető CBOE Global Markets weboldala túlterhelés miatt majdnem összeomlott a kereskedés elején, közép-európai idő szerint vasárnap éjfélkor.


Az egyhónapos bitcoin futures jegyzése 15 460 dolláron nyitott, egy rövid időre csökkent, majd 18 700 dollárra emelkedett a CBOE Futures Exchange (CFE) felületén. Közép-európai idő szerint hajnali fél négykor 17 940 dolláron, 16 százalékos pluszban állt a jegyzés, az ügyletek száma pedig 2211-re rúgott. A végső elszámolási árat a New York-i székhelyű Gemini online kereskedési felület adja majd a lejárat napján, közép-európai idő szerint 22 órakor.

A Gemini kereskedési felületén hétfő reggel fél nyolckor 9,86 százalékos nyereségben, 16 773 dolláron jegyezték a bitcoint, négy órával korábban pedig 16 464 dolláron állt az árfolyam.


A luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedési platformon fél négykor 15 587 dolláron, reggel fél nyolckor pedig 16 107 dolláron, 9,44 százalékos pluszban állt a jegyzés.

A származtatott tőzsdei termékek kereskedését felügyelő amerikai hatóságok december 1-jén adtak engedélyt két nagy amerikai tőzsdeüzemeltető csoportnak a bitcoin határidős ügyletek bevezetésére.

Elsőként a CBOE Global Markets vezette be – vasárnap – a bitcoin határidős ügyleteket, a származtatott tőzsdei termékek, a derivatívák legnagyobb tőzsdéjét működtető Chicago Mercantile Exchange (CME Group) december 17-én követi példáját.

Az Egyesült Államok második legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszere, a Nasdaq a tervek szerint a jövő év elején indítja be a bitcoin határidős ügyleteket.

A bitcoin futures ügyletek bevezetésével az intézményes befektetők számára is elérhető eszközzé válnak a kriptodevizák.

Amerikai nagybankok és brókercégek vegyesen fogadták a bitcoin határidős tőzsdei ügyletek bevezetésére. Több nagy befektetési bank, köztük a Citigroup és a JPMorgan Chase, valamint olyan brókercégek, mint a Charles Schwab és TD Ameritrade egyelőre kivár, nem vesz részt a kereskedésben.

A bitcoin árfolyama az idén rohamosan emelkedett, de rendkívül nagy kilengések jellemzik a kereskedést. Piaci szereplők szerint a határidős tőzsdei ügyletek bevezetése nem feltétlenül csökkenti a digitális deviza árfolyamának drasztikus változásait.

A világon legismertebb és legnépszerűbb virtuális devizát, a bitcoint 2008-ban alkotta meg Szatosi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben.

A bitcoin digitális pénz, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál.

A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását semmilyen központi szervezet nem irányítja, és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Csődbe ment a legrégibb brit utazási iroda

  Csődbe ment a legrégibb brit utazási iroda

  Csődbe ment hétfőn és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein.

 • A nap képe: Tök jó tökfesztivál

  A nap képe: Tök jó tökfesztivál

  Már áprilisban elkezdik a készülődést a ludwigsburgi tökfesztiválra úgy, hogy a világ minden tájáról begyűjtött, különböző tökfajták magjait kis cserepekbe elültetik, majd 3-4 héttel később átszállítják egy botanikuskertbe, ahol gondos ápolás mellett „felnevelik”.

 • A 2015-2019-es időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben

  A 2015-2019-es időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben

  A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes adatai szerint a 2015 és 2019 közötti időszak a legmelegebb egymást követő öt év volt az időjárási feljegyzések 150 évvel ezelőtti kezdete óta, az átlaghőmérséklet ebben az időszakban világszerte 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1850-1900 közötti időszakban.