EUR: 319,55 Ft
CHF: 282,27 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb IX.kerület

Több mint varázslat a Népligetben

Nem mindennapi ünnepséget tartottak a Népligetben. Itt adták át ugyanis azt az idősfa-átültető gépet, amelynek köszönhetően megszűnik a felesleges fakivágás.

Mint az az átadóünnepségen elhangozott, a fásítási módszer több évszázadra tekint vissza, amit régen fáradságos kézi munkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A Főkert Nonprofit Zrt. gépparkja pedig most egy nagy teljesítményű idősfa-átültető géppel bővült.


A gépet működés közben is bemutatták a Népligetben ( Fotó: Sáfár Tibor)

Erre azért is volt szükség, mert az elmúlt időszakban Budapest-szerte többször zajlottak olyan építési, fejlesztési beruházások, amelyek a meglévő faállomány egy részének elkerülhetetlen kivágásával jártak. A most egy európai uniós közbeszerzési eljárásnak és a Fővárosi Önkormányzattal kötött fejlesztési megállapodásnak köszönhetően megvásárolt faátültető géppel a cég költséghatékonyan át tudja majd telepíteni az idős fákat. A gép kiválasztásakor az volt a cél, hogy azt minél szélesebb körben, minél több alkalommal lehessen használni, így a most beszerzett eszköz kategóriájában a lehető legnagyobb törzsátmérőjű fák kiszedésére és a városon beli mozgatására is alkalmas.

A gépnek köszönhetően akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken is ( Fotó: Sáfár Tibor)

Mint kiderült, a több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adaptert egy négytengelyes, speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra szerelték fel, amelynek segítségével akár 8 tonna tömegű fák is könnyen mozgathatók a parkokon belül, sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok között, valamint a városi forgalomban is. Nem mellesleg a gép motorikusan is megfelel a legújabb európai környezetvédelmi normáknak.


Kapcsolódó Cikkek