2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Trócsányi: Az európai elit fél a népszavazásoktól

Az Európai Unió demokratikus deficitjéről is beszélt a Figyelőnek adott exkluzív interjújában TRócsányi László. Az igazságügy miniszter szerint, aki az unióról népszavazást kezdeményez, azonnal populistának titulálják.

“Az európai technokrata elit mintha félne a népszavazás intézményétől, ezért az, aki uniós témában referendumot kezdeményez, könnyen megkaphatja a populista jelzőt” – így nyilatkozott a Figyelőnek adott interjújában Trócsányi László. Az igazságügy miniszter beszélt arról is, hogy szerinte az Európai Bizottságnak túl nagy hatalma van a valódi legitimációjához képest. Ahogy fogalmazott: “a következő évek nagy vitája arról szól majd, hogy az intézményi egyensúlyt miként lehet megtartani az unión belül, vannak ugyanis olyan veszélyes nézetek, amelyek a tagállamok döntési jogkörének a csökkentéséről szólnak.”


A miniszter a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indítandó 7. cikkely eljárásról azt mondta, hogy se az Európai Bíróság joggyakorlata, sem pedig az európai szerződések nem határozzák meg, hogy mi a jogállam fogalma. Erről még a jogi szakirodalomban is élénk vita folyik. Hozzátette, “mára az európai intézmények – a média nyomására is – zavaros legitimációjú, jogi egzaktság nélküli, átláthatatlan jogállamisági mechanizmusokat dolgoztak ki”, a jogállamisági mechanizmussal való fenyegetés pedig nem erősíti az európai egységet.

Hogy Trócsányi László mit mondott a közigazgatási bírák kinevezéséről és mit gondol a nyílt társadalom elméletéről, a Figyelő legfrissebb számából megtudhatják.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.