EUR: 321,75 Ft
CHF: 280,69 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Extra

Tudta hogy szinte nem is káromkodnak a Keresztapában?

A szervezett alvilág bemutatására már rengeteg mű született akár könyv vagy film formájában is. Stílusuk legtöbbször a gengszterélet szterotípiára épül, trágár és megbotránkoztató elemekkel körül tűzdelve. Ám egészen más a helyzet minden idők leghíresebb maffiózó trilógiájával a Keresztapával, ahol Don Corleone szinte kifinomult fehér galléros bűnözőként tűnik ki a manapság megszokott maffiavezérek közül. Így talán már nem is olyan meglepő, hogy Coppola filmjében, alig hangzik el vulgáris kifejezés. Ehhez hasonló érdekességeket igyekeztünk most összegyűjteni a Keresztapa filmek szerelmeseinek.

A filmbeli legtöbb szitokszó leginkább a nyomatékosításra szolgál, sem mint a megbotránkoztatásra,  olyan árnyaltan épül bele a szövegkörnyezetben, hogy szinte egyáltalán nem feltűnő vagy zavaró. Kifejezett példája ennek a klasszikus jelentek közé tartozó, a mozi első részében elhangzó Corleone mondat : Ez a Hollywood belőled is b***t csinált?


A filmben gyakoriak  a magyarul finomított kifejezések is mint a mi az ördög lelt téged, a fránya, vagy a fenébe szóhasználat is. Az első részben viszont az olaszok klasszikus káromkodása is megjelenik, amikor is Carlo és Connie egymás után mondják, hogy vaffanculo. Aminek angol kifejezése a F**k off, magyar megfelelője pedig a menj a fenébe, vagy melegebb éghajlatok említése a gyakori.

Az 1972-ben bemutatott sikerfilm nyitójelenetében feltűnik egy cica is amit Vito simogat az ölében, az eredeti forgatókönyvben ez a kisállat nem szerepelt, ám mikor Francis Ford Coppola a stúdióknál sétált meglátott egy kis macskát, és ekkor döntötte el, hogy ő is helyet kap a filmben.


Köztudott, hogy Robert De Niro a Keresztapa számos szerepére jelentkezett, Warren Beatty, Jack Nicholson és Dustin Hoffman “kudarcai” mellett. Sokkal kevésbé ismerik azonban ezt a jelenetet ahol is a ma már Oscar díjas színész meghallgatása történik.

Állítólag a Keresztapa próbái alatt egy mű lófejet használtak, de a felvett jeleneten már egy valódi lófej szerepel, amit egy kutyaeleség gyárból hozattak. Jack Woltz-ot alakító John Marley velőtrázó sikolya pedig őszinte, mert ő volt az egyetlen, aki nem tudott a cseréről.

Az egyik leghíresebb filmes legenda szerint Frank Sinatráról mintázták Johnny Fontaine karakterét. Állítólag Sinatra ordított dühében amikor megtudta, hogy ő ihlette az üresfejű énekest. A filmes berkekben elterjed pletyka szerint Sinatra valóban a maffia nyomására kapta meg a később Oscar-díjat hozó Maggio közlegény szerepét. És hogy  ezt hogyan érték el? Állítólag ugyanúgy ahogy a Keresztapában az elhíresült “lófejes” jelenettel.

A film Mario Puzo: A keresztapa című könyve alapján készült. Arra sajnos nem volt lehetőség, hogy minden részletet feldolgozzanak a filmben, így kimaradt például egy egyetlen valós szereplő is. A könyvben ugyanis a legendás gengszter Al Capone is megjelenik. A sztori szerint Capone elküldte két emberét Chicagóból New Yorkba Corleonékhoz, mert szerette volna átvenni a hatalmat ott is. Corelonék persze elkapták a két küldöttet, megkötözték majd az egyiknek elkezdték lefűrészelni a végtagjait. A másik maffiózó ettől annyira megijedt, hogy lenyelte a rongyot, amivel bekötötték a száját. Capone ezek után békén hagyta a Corleone családot.

 

Közel két éve, 2016-ban elárverezték a keresztapa szerzőjének személyes archívumát, köztük a maffiaregény és az abból készült forgatókönyv kéziratát is. A 45 doboznyi kéziratot tartalmazó archívumot a bostoni székhelyű PR aukciósház bocsájtotta árverésre. A gyűjtemény gyakorlatilag Puzo egész pályafutásának írásait magában foglalja korai könyveinek kézirataitól a későbbi forgatókönyvekig. A kollekció legfontosabb része természetesen A keresztapa több ezer oldala. Ráadásul régi írógépe is a kikiáltási darabok között volt. Az archívumban olyan dokumentumok is szerepeltek, amelyekből kiderül, hogyan dolgozott együtt Puzo és a regényből filmet forgató Francis Ford Coppola a forgatókönyvön.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tápai Szabina: Azonnal beleszeretettem Kucserába

    Tápai Szabina: Azonnal beleszeretettem Kucserába

    Tápai Szabina és Kucsera Gábor megismerkedésének története akár egy hollywoodi filmbe is beleillene. Románcuk azonban nem volt zökkenőmentes, egyszer még szakítottak is, öt év külön töltött idő után azonban rájöttek: egymásnak teremtették őket.

  • 45 napig sírt Will Smith neje

    45 napig sírt Will Smith neje

    Will Smith felesége, Jada néhány hónappal ezelőtt indította el saját beszélgetős műsorát, a Red Table Talkot. Az elmúlt időszakban számtalan meglepő családi titokról rántotta le a leplet a kamerák előtt: kiderült például, hogy lányuk tinédzserként depressziós volt, és többször is megvagdosta magát.