EUR: 323,47 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Külföld

Újabb neves karmestert vádolnak szexuális zaklatással

A közeljövő valamennyi koncertjének vezénylése alól felmentette a brit Királyi Filharmonikus Zenekar vezető karmesterét, Charles Dutoit-t, mert szexuális zaklatással vádolták meg.

A londoni zenekar pénteki közleménye szerint a döntést “közösen hozták meg” a svájci karmesterrel.


Az AP amerikai hírügynökség csütörtökön adta hírül, hogy három operaénekesnő és egy zenész állt elő a szexuális zaklatás vádjával.

A zenekar közleménye szerint a tényeket egy jogi folyamat keretében kell feltárni és Dutoit-nak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy jogi tanácsért folyamodjon és vitába szálljon az állításokkal.


Charles Dutoit, aki 2009 óta a brit zenekar vezető karmestere és egyben művészeti igazgatója is, nem reagált az őt ért vádakra. A zenekar közleménye szerint a karmester jelenleg szabadságát tölti.

A Bostoni Szimfonikus Zenekar és a San Franciscó-i Szimfónia szintén megszakította a kapcsolatokat a svájci karmesterrel. A New York-i Filharmonikusok is közölték, hogy öt januári koncertjét lemondták, a Chicagói Szimfonikus Zenekar és a Clevelandi Zenekar pedig 2018 első félévének valamennyi koncertjét lemondta Dutiot-val.

A karmestert négy nő, köztük a színpadtól már visszavonult Paula Rasmussen, valamint Sylvia McNair vádolta meg szexuális erőszakkal. A két másik áldozat neve elhallgatását kérte az amerikai hírügynökségtől. Az esetek 1985-ben, 1991-ben, 2006-ban és 2010-ben történtek.

A kétszeres Grammy-díjas Dutoit 25 éven át volt a Montreali Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, majd a Francia Nemzeti Zenekart vezette 10 éven át. Dolgozott a világ szinte valamennyi neves operaházában és tízszer jelölték őt Grammy-díjra.

Négy vádlója elmondta, azután mertek előállni, hogy a New York-i Metropolitan Opera a minap felfüggesztette sztárkarmesterét, James Levine-t, amikor szexuális zaklatás vádja érte őt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek