2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Újra virágzik az európai sörgyártás

Egy év alatt 400 millió hektoliter sört gyártanak Európában – mondta el a Figyelőnek az Európai Sörfőzők Szövetségének főtitkára. Ez a mennyiség azonban nem mind az európai polcokra kerül, harmadát az USA-ba és Kínába exportálják.

Túl van a gazdasági válságon az európai sörgyártás – állítja Pierre-Olivier Bergeron. Az Európai Sörfőzők Szövetségének főtitkára elmondta, a millenium időszakában stabilan nőtt a fogyasztás, egy év alatt 375 millió hektoliter sör fogyott Európában. A válság azonban visszaszorította ezt is, 2008 végére 360 millió hektoliterre csökkent. Csak az utóbbi néhány évben kezdett újra emelkedni az európai sörfogyasztás szintje, mostanra pedig elértük a tíz évvel ezelőtti szintet. Ahogy Bergeron fogalmazott: „a gyártás mennyisége újra elérte a 400 millió hektolitert Európában. Ez gyakorlatilag a 2007-es, a krízis előtti volumen. Egy évtized kellett, de ma azt mondhatjuk: a sör visszatért”.


A főtitkár a Figyelőnek adott interjújában beszélt a magyarok sörfogyasztási szokásairól is, a szövetség adatai szerint évente egy magyar ember átlagban 63 liter sört iszik meg. Míg Csehországban ez a szám 142 liter, addig például az olaszoknál csak a magyar fogyasztási átlag fele, 33 liter.

A sörfogyasztási trendekről, a sörfőzdék fejlődéséről és arról, hogy hol szeretünk jobban sörözni otthon vagy egy bárban, részletesebben a Figyelő legfrissebb számában olvashat.

Kapcsolódó Cikkek