EUR: 324,09 Ft
CHF: 282,92 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Tatabánya

Ünnepi közgyűlés kitüntetésekkel

A város legmagasabb rangú kitüntetéseit adták át Szent Borbála napján. A Szabó Ignác-díjat, az Ezüst Turul Díjakat és a Tatabánya Díszpolgára címet hagyományosan a Szent Borbála-napi ünnepi közgyűlésen adják át az arra érdemeseknek. A Tatabánya Díszpolgára címet Fűrészné Molnár Anikó címzetes múzeumigazgató vehette át, míg Ezüst Turul Díjjal Fenyvesi Bélát és Visegrádi Józsefet jutalmazták. A Szabó Ignác-díjat idén a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány kapta.

Városunk díszpolgára a Tatabányai Múzeum egykori igazgatója, Fűrészné Molnár Anikó lett. Vezetése alatt 1987-ben az Iskolamúzeum, majd 1988-ban a Szabadtéri Bányászati Múzeum jött létre, utóbbi az évek során ipari skanzenné bővült. Munkássága alatt közel 200 időszaki és 14 állandó kiállítás valósult meg. Az 1997-es, a város történetét bemutató állandó kiállítás Tatabánya 50 éves évfordulójára készült el, amellyel elnyerte az „Év Múzeuma 1997” kitüntető címet.


A díjazottak (balról): Visegrádi József, Fűrészné Molnár Anikó, Fenyvesi Béla, Mecsei Ilona

Fenyvesi Béla a város szülötteként több évtizede tevékeny tagja Tatabánya legnagyobb múlttal rendelkező elődtelepülésének, Felsőgallának. Az 1990-ben megalakult Felsőgalla Baráti Kör Egyesületnek alapító tagja, 2014-ig pedig elnöke. A rendszerváltást követően a városban az első civil szerveződés, amely hagyományőrzés és hagyományteremtés céljából alakult meg.

Visegrádi József a Vértesker Kft. ügyvezető tulajdonosaként jelenleg közel 60 főnek és azok családjainak nyújt biztos megélhetést Tatabányán. Gazdasági tevékenysége mellett komoly társadalmi szerepeket is vállal a megyeszékhelyen. Kiemelt társadalmi feladatának tartja a helyi katolikus egyház támogatását: részt vett a Szent Erzsébet Óvoda és a bánhidai Szent Mihály-templom felújításában is.


A Mosolygós Gyermekekért Alapítvány 2002-ben alakult, azzal a céllal, hogy a megyeszékhely hátrányos helyzetű gyermekeinek, fiataljainak életminőségét jobbá tegye. Céljaik között oktatási, nevelési, egészségmegőrzési, betegségmegelőzési, áldozatkezelési, bűnmegelőzési, drogprevenciós, képességfejlesztési, ismeretterjesztési és a társadalmi esélyegyenlőséget elősegítő programok megvalósítása szerepelt.

A civil szférában eltöltött tizenöt éves tevékenységük során számos olyan programmal segítették a családok és gyermekek életét, amelyekkel példaértékű mintát adtak ahhoz, hogy a hátrányos helyzetből is van esély a kiemelkedésre, előrejutásra.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.