2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Tatabánya

Ünnepi közgyűlés kitüntetésekkel

A város legmagasabb rangú kitüntetéseit adták át Szent Borbála napján. A Szabó Ignác-díjat, az Ezüst Turul Díjakat és a Tatabánya Díszpolgára címet hagyományosan a Szent Borbála-napi ünnepi közgyűlésen adják át az arra érdemeseknek. A Tatabánya Díszpolgára címet Fűrészné Molnár Anikó címzetes múzeumigazgató vehette át, míg Ezüst Turul Díjjal Fenyvesi Bélát és Visegrádi Józsefet jutalmazták. A Szabó Ignác-díjat idén a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány kapta.

Városunk díszpolgára a Tatabányai Múzeum egykori igazgatója, Fűrészné Molnár Anikó lett. Vezetése alatt 1987-ben az Iskolamúzeum, majd 1988-ban a Szabadtéri Bányászati Múzeum jött létre, utóbbi az évek során ipari skanzenné bővült. Munkássága alatt közel 200 időszaki és 14 állandó kiállítás valósult meg. Az 1997-es, a város történetét bemutató állandó kiállítás Tatabánya 50 éves évfordulójára készült el, amellyel elnyerte az „Év Múzeuma 1997” kitüntető címet.


A díjazottak (balról): Visegrádi József, Fűrészné Molnár Anikó, Fenyvesi Béla, Mecsei Ilona

Fenyvesi Béla a város szülötteként több évtizede tevékeny tagja Tatabánya legnagyobb múlttal rendelkező elődtelepülésének, Felsőgallának. Az 1990-ben megalakult Felsőgalla Baráti Kör Egyesületnek alapító tagja, 2014-ig pedig elnöke. A rendszerváltást követően a városban az első civil szerveződés, amely hagyományőrzés és hagyományteremtés céljából alakult meg.

Visegrádi József a Vértesker Kft. ügyvezető tulajdonosaként jelenleg közel 60 főnek és azok családjainak nyújt biztos megélhetést Tatabányán. Gazdasági tevékenysége mellett komoly társadalmi szerepeket is vállal a megyeszékhelyen. Kiemelt társadalmi feladatának tartja a helyi katolikus egyház támogatását: részt vett a Szent Erzsébet Óvoda és a bánhidai Szent Mihály-templom felújításában is.


A Mosolygós Gyermekekért Alapítvány 2002-ben alakult, azzal a céllal, hogy a megyeszékhely hátrányos helyzetű gyermekeinek, fiataljainak életminőségét jobbá tegye. Céljaik között oktatási, nevelési, egészségmegőrzési, betegségmegelőzési, áldozatkezelési, bűnmegelőzési, drogprevenciós, képességfejlesztési, ismeretterjesztési és a társadalmi esélyegyenlőséget elősegítő programok megvalósítása szerepelt.

A civil szférában eltöltött tizenöt éves tevékenységük során számos olyan programmal segítették a családok és gyermekek életét, amelyekkel példaértékű mintát adtak ahhoz, hogy a hátrányos helyzetből is van esély a kiemelkedésre, előrejutásra.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.