EUR: 332,10 Ft
CHF: 304,20 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Belföld

Vona ismét küldött üdvözletet Köves Slomónak

A hanukáról is kérdezte Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) főrabbiját a 168 óra című hetilap. Természetesen arról is érdeklődtek kapott-e idén is üdvözletet Vona Gábortól.

– Az ünnep során arra a felkelésre emlékezünk, amikor i. e. 165-ben a makkabeusok leverték az Izraelt elnyomás alatt tartó szír görögöket, visszafoglalták Jeruzsálemet, megtisztították és újraavatták templomát, majd meggyújtották a gyertyát a szentélyben talált, egy napra elegendő olajjal. Ekkor csoda történt, mert a gyertya nyolc napig világított. A gyertyatartó azért kilencágú, mivel minden egyes nap eggyel több gyertyát gyújtanak meg, a középső, úgynevezett szolgagyertya használatával. Első nap egyet, a második nap kettőt, így az ünnep végére valamennyi gyertya ég – magyarázza a lapnak Köves Slomó. – A gyertyagyújtás a fény csodáját bizonyítja, de szimbolizálja a kevesek csodáját, az elnyomók fölött aratott győzelmet is. Ezért vált szokássá, hogy az utcára néző ablakba, illetve közterekre helyeznek ki gyertyatartókat.


A főrabbi azt is elárulta, idén is kapott Vona Gábortól, a Jobbik elnökétől hanukai üdvözletet. E szerint Vona és a Jobbik „Isten áldását kérik a hanukai ünnepléshez”.

A rabbi a 168 óra című lapnak elmondta: sajnos idén sem változott a véleménye, továbbra is úgy gondolja, hogy egy ilyen hanukai üdvözlet hiteltelen és cinikus egy olyan párttól, amelyiknek parlamenti képviselője arról elmélkedett nem is olyan rég közösségi oldalán, hogy ha majd „kormányra kerülnek, befejezik, amit elődeik nem fejeztek be” a zsidók Dunába lövésével. Hiteltelen egy olyan párt vezetőjétől, aki még idén januárban is azt mondta, hogy „ha kiderülne róla, hogy zsidó, akkor lemondana a párt vezetéséről”. Ettől függetlenül – Köves Slomó kérdésükre elmondta – idén már nem válaszol Vona Gábor üdvözletére, mert szeretné elkerülni, hogy esetleg olyan jóakaratú embereket is megbántson, akik őszintén osztoznak az ünnep örömében.


Mint arról beszámoltunk, tavaly az ünnepek előtt Vona Gábor és a párt szóvivője, Mirkóczki Ádám üdvözlő levélben köszöntötte Köves Slomó rabbit hanuka alkalmából. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija nyílt levélben válaszolt. Ebben felsorolja a Jobbik több politikusának visszás nyilatkozatait, majd azt kéri, hogy „ezt a gesztust inkább azokon a fórumokon demonstrálják, ahol eddig a sötétséget terjesztették a fény helyett”.

Kapcsolódó Cikkek