EUR: 321,23 Ft
CHF: 284,64 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb

119 éve született minden idők bűnözőfenoménja

119 évvel ezelőtt született minden idők egyik leghíresebb, leghírhedtebb gengsztere, Alphonse Gabriel Capone, alvilági nevén Al Capone, vagy a Sebhelyesarcú.

A bűnözőfenomén 1899. január 17-én született Brooklynban, noha nevéből is ítélve világos, hogy olasz származású volt. A nápolyi szülők, Gabriele és Teresina kilenc gyermeke közül ő volt a negyedik.


Kalandos gyerekkora volt, elég korán kiderült, hogy a kis Alphonse-nál (bár ő maga nem szerette ezt a nevet, ezért Alnek hívatt magát) valami nagyon nem stimmel. Még alig volt hatodik osztályos, amikor elagyabugyálta az egyik tanárát. Cserébe az igazgató őt verte el, így a kisfiú fogta magát, és otthagyta az iskolát. Tizenévesen belépett a munka világába: bolti eladó volt, de dolgozott tekepályán, lőszergyárban, sőt egy könyvkötőnél is. Agresszív gyerekként nem volt túl népszerű a környéken, mindenhol probléma volt vele. Egyenes út vezetett tehát számára a bűnözők közé. Csatlakozott a Five Points nevű bandához, akkori legjobb barátjával, a szintén híressé vált Lucky Lucianóval együtt. Még nem volt húszéves Capone, amikor már csaposként és kidobóemberként dolgozott egy bordélyházban, itt kapta a Sebhelyes becenevet, miután egy másik huligán késsel megvágta az arcát. Évekkel később a sajtónak azt hazudta, hogy az első világháborúban sebesült meg. Az igazság ezzel szemben az, hogy bár besorozták 1917-ben, ott is csak a baj volt vele, ezért gyorsan leszerelték.

 

1918-ban házasságra adta a fejét, egy ír lányt, Mae Coughlint vette feleségül. Még ebben az esztendőben fiuk született, Albert Sonny Francis Capone. Különböző zűrös ügyek miatt családjával elköltöztek New Yorkból Chicagóba. Itt egy másik gengszterrel, John Torrióval megszerveztek egy gyilkosságot, de a piszkos munkát mással végeztették el.


Torrio és Capone hatalma egyre nagyobb lett a városban, akik nem álltak be mögéjük, azokat likvidálták. Amikor Torriónak elege lett a vérengzésből, miután ő is majdnem meghalt, átadta a vezetést Caponénak.

Al Capone pedig élt a lehetőséggel, gyakorlatilag ő tette le a ma ismert szervezett bűnözés alapjait. Legnagyobb tehetsége a korrupcióhoz volt, de mint eddig is láthattuk, a gyilkosságokban, leszámolásokban is feltalálta magát.

Idővel egész Chicagót a markában tartotta, rettegtek a puszta nevének említésétől is. Belevágott a szeszcsempészetbe, a szerencsejátékba és a prostitúcióba is. 1929-re felkerült az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének listájára.

Érdekes módon soha egyetlen gyilkosságot sem tudtak rábizonyítani a bíróságok, egy piti adócsalási ügy lett a veszte, ami miatt 1931-ben börtönbe csukták. Három évvel később áthelyezték a híres Alcatrazba, itt aztán leromlott az egészségi állapota, kezdett megbolondulni, sőt szifilisz miatt részlegesen megbénult.

Állapota miatt 1939 novemberében szabadon engedték, de már sosem lett a régi, hatalmát sem tudta visszaszerezni. 1947 elején agyvérzést, majd tüdőgyulladást kapott, és heteken belül, január 25-én, 48 évesen meghalt.

Sírján a “Jézusom irgalmazz” felirat olvasható.

Al Caponéról szóló filmek:

 • A sebhelyes arcú (Scarface) – rendező Howard Hawks, 1932
 • Al Capone – rendező Richard Wilson, 1959
 • The St. Valentine’s Day Massacre – rendező Roger Corman, 1967
 • Capone – rendező Steve Carver, 1975
 • A sebhelyesarcú (Scarface) – rendező Brian De Palma 1983
 • Aki legyőzte Al Caponét (The Untouchables) – rendező Brian De Palma, 1987
 • Al Capone: Scarface – rendező Judy Cole (dokumentumfilm), 1987
 • The Verne Miller Story – rendező Rod Hewitt, 1987
 • The Lost Capone – rendező John Gray, 1990
 • Dillinger and Capone – rendező John Purdy, 1995
 • The St. Valentine’s Day Massacre – rendező Scott Paddor (dokumentumfilm), 1997
 • The Legacy of Al Capone (dokumentumfilm), 2001
Címkék

Kapcsolódó Cikkek