2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Sport

14 éve sokkolta a futballvilágot Fehér Miklós halála

Hihetetlen, hogy repül az idő…

Ma 14 éve, hogy elhunyt Fehér Miklós azon a tragikus portugál bajnoki mérkőzésen.


A tragédia nem csupán a magyar sportéletet sokkolta, hanem az egész világot, hiszen a labdarúgó a híres Benfica játékosaként halt meg a Vitoria SC elleni találkozó hajrájában. A jelenetet, ahogy összeesett a pályán, a portugál televízió élőben közvetítette, így hamar elterjedt a világhálón is. Fehér kapott egy sárga lapot, majd előrehajolt, kezeit a térdére támasztotta, és két másodperccel később összeesett. Mindkét csapat orvosai azonnal berohantak a pályára, a játékostársak és az ellenfelek zokogásban törtek ki, miközben próbálták újraéleszteni a magyar támadót. A mentő gyorsan kórházba vitte, mindent megtette érte, de hiába. Nem sokkal éjfél előtt, 2004. január 25-én bejelentették a halálát. Az ok: hirtelen szívmegállás volt.

A Nemzeti Sport így idézte fel a történteket:


“Fehér Miklós a hatvanadik percben állt be csereként a Guimaraes-Benfica portugál bajnoki találkozón. A szakadó esőben megrendezett találkozón Fehér nem egészségesen vállalta a játékot – náthával bajlódott már napok óta –, legalábbis a tragédia előtt saját honlapján még erről adott tájékoztatást. A hajrában gólpasszt adott csapattársának, Aguiarnak, amellyel a vendégek megszerezték a vezetést. Pár másodperccel később a játékvezető sárga lapot mutatott fel a magyar válogatott támadónak – nem engedett elvégezni egy bedobást –, aki egy hamiskás félmosollyal és hajának hátra simításával nyugtázta figyelmeztetését. Fél pillanat sem telt el, Fehér megpróbált újra a játékra összpontosítani, de ekkor mintha valami történt volna vele. Megállt, fejét előre hajtotta, majd háta begörnyedt, kezeit térdére támasztotta, majd tehetetlenül esett hátrafelé a fűre. A két csapat játékosai azonnal körbevették, a játékvezető engedélyt adott az orvosi segítségre. Tizenöt percig állt a játék, ekkor már lehetett tudni: nagy a baj. Már a pályán megpróbálkoztak újraélesztésével, valaki elrohant a mentőért. A pályán tanácstalan játékosokat láthattunk ekkor, néhányan a földre borulva sírtak, majd lementek a pályáról, hiszen a játékvezető félbeszakította a mérkőzést… Fehért azonnal a guimaraesi kórházba szállították, ahol hiába küzdöttek életéért az orvosok, már ők sem tudtak rajta segíteni.”

Fehér Miklós 1979. július 20-án született Tatabányán. Pályafutását Győrben kezdte, 1995-ben mutatkozott be az NB I-es bajnokságban, ahová valósággal berobbant tehetségével. Három év alatt 62 mérkőzésen 23 gólt szerzett. 1997-ben őt választották meg a legjobb ifijátékosnak, nem csoda, ha egy évvel később 700 ezer dollárért megvásárolta a világhírű FC Porto együttese. Ott azonban nem kapott elég lehetőséget, ezért többször is kölcsönadták. Előbb Slagueiroshoz került, ahol 14 meccsen ötször volt eredményes, majd a Sporting Braga következett, ahol 14 találatával a 2000-2001-es szezonban házi gólkirály lett. 2002-ben le is csapott rá a Benfica, ahol hamar közönségkedvenccé vált a szurkolók körében, ugyanis csupaszív játékosként mindig mindent megtett csapata győzelméért.

Portugáliai karrierje során egyszer nyert bajnokságot, kétszer pedig Szuperkupát.

A Benfica a tragédia után visszavonultatta elhunyt játékosa mezszámát, a 29-est. Sőt szobrot is állítottak neki a csapat otthonában, a Fény Stadionjában. A temetésére Magyarországra utazott az egész Benfica, haláláról a világ legnagyobb sportlapjai címoldalon számoltak be. Miután a Benfica 2004-2005-ben megnyerte a portugál bajnokságot, Luís Felipe Vieira klubelnök, valamint Giovanni Trapattoni vezetőedző Győrbe utazott Miklós szüleihez, hogy átadjanak nekik egy aranyérmet. Győrben emlékmúzeumot hoztak létre a tiszteletére, sőt minden évben emléktornát is rendeznek a tiszteletére, az ETO utánpótlás-akadémiája pedig a Fehér Miklós nevet viseli. Tavaly, amikor a Benfica ismét bajnokságot nyert, a Lisszabon utcáin tartott ünnepségsorozatban ugyancsak megemlékeztek a néhai futballistáról.

 

Fehér Miklós a magyar válogatottban 1998-ban mutatkozott be Azerbajdzsán ellen, a 200-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában. A nemzeti együttesben 25 mérkőzésen hétszer volt eredményes.

Érdekességek:

 • Posztja: középcsatár (jobblábas)
 • Mezszáma: a Győrben 10-es és 9-es, az FC Portóban 15-ös, a Bragában 28-as, a Salgueirosban 26-os, a Benficában 29-es
 • Első élvonalbeli mérkőzése: 1995. november 4., Győr–Debrecen 1–3
 • Első élvonalbeli gólja: 1996. június 5., Győr–MTK 1–0
 • Klubcsapatai: Rába ETO (1995–98), FC Porto (portugál, 1998–2000), Salgueiros (portugál, 2000–01), Braga (portugál, 2001–02), FC Porto (2002–03), Benfica (portugál, 2003–04)
 • Magyar élvonalbeli mérkőzések/gólok száma: 62/22
 • Portugál élvonalbeli mérkőzések/gólok száma: 66/23
 • Utánpótlás-válogatott mérkőzések/gólok száma: 48/18
 • Első felnőttválogatott mérkőzése: 1998. október 10., Azerbajdzsán–Magyarország 0–4 (a 6. percben Horváth Ferenc helyére állt be, a 90. percben gólt szerzett)
 • Felnőttválogatott mérkőzések/gólok száma: 25/7

Sikerei:

 • ifjúsági Eb részvétel
 • NB I-es tartalékbajnok
 • NB I-es 4. helyezés a Győrrel
 • 1997. Legjobb Ifjúsági Játékosa
 • Braga-val 4. helyezés és itt a házi gólkirályi cím
 • Salgueiros 5. helyezés és itt is házi gólkirályi cím
 • a Válogatottban mesterhármas
 • Szakvélemények szerint év játékosa 2000-ben
 • 2001-ben legjobb utánpótlás játékos
 • Puskás Ferenc-díj
 • Portugál bajnoki cím
 • 2-szeres Portugál Szuperkupa-győztes

Kapcsolódó Cikkek