EUR: 321,36 Ft
CHF: 284,67 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Veszprém

153 új katona van a megyében

Összesen 153 új szerződéses katona, 35 önkéntes területvédelmi tartalékos, több tízezer látogató a toborzásokon és közel 2600 érdekvédelmi ellátott – ezt mondta el Soós Gyula őrnagy, a veszprémi Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka a szervezet tavalyi tevékenységéről múlt szerdai évértékelőjükön.

Soós Gyula mindjárt az elején kijelentette: tavalyi feladataikat a szükségesnél kevesebb létszámmal hajtották végre, többször a nyugállományú kollégák segítségét is igénybe véve. A fő tevékenységüknek számító toborzást ráadásul az sem könnyíti, hogy a 343 ezer fős megyében az ötezret sem éri el a munkanélküliek, vagyis a potenciális jelöltek száma.


A mérleg ennek ellenére egyáltalán nem rossz. Ez elsősorban a többrétű népszerűsítő tevékenységnek köszönhető: a toborzóbuszok oldalán feltüntetett felhívás, a Jutasi úton elhelyezett, a hadkiegeszites.hu oldalát is hirdető molinó, a 2018-ban már minden megyében elérhető toborzósátor és a Takács Szabolcs kormánymegbízott segítségével legyártott toborzópult mind fontos elemei a sikeres toborzásnak.

Soós Gyula őrnagy a megye toborzási eredményeiről számolt be (fotó: Szalai Csaba)

A központ emellett 2017-ben új irányba indult el, és nagy hangsúlyt fektetettek arra, hogy minél több rendezvényen megjelenjenek. Az Agórában megtartott Toborzó Nap, Simicskó István honvédelmi miniszter előadása az egyetemen, az első Honvédelmi Nap az Arénában mintegy 2000 tanulót vonzott, és a fiatalok még több mint 50 rendezvényen – köztük az Utcazene Fesztiválon és a Spartan Race-en – találkozhattak a szervezettel, amelyeken több mint 50 ezer diákot sikerült elérni.


A munkaerőhiány a toborzásban is érezhető (fotó: Szalai Csaba)

A katonai népszerűsítő tevékenység ugyanakkor itt nem áll meg. A központ kilenc alkalommal vett részt pályaválasztási napokon és állásbörzéken, de az ifjúsági versenyeken, táborokban is jelen vannak, ahol már az egészen kicsik is bepillantást nyerhetnek tevékenységükbe. Ilyenek voltak többek között az Országos Ifjúsági Honvédelmi Verseny, melynek döntőjébe egyedülálló módon a megyéből ketten is bejutottak, a Hadapród tábor és a nagy sikert arató pápai Honvédelmi Vetélkedő, melyet a központ is be fog építeni a megyei rendezvényei közé.

Mindennek eredményeként 2017-ben 138 legénységi és 15 altiszti/tiszti katona vonult be, ami jelentős növekedés a tavalyelőtti 98 főhöz képest. A szervezet emellett 35 új önkéntes területvédelmi tartalékost is szerződtetett, további 40 személy pedig hamarosan szintén megkapja a szerződését.

Kapcsolódó Cikkek