EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb Hódmezővásárhely

80 éve hozták létre a Tanyai Tanulók Otthonát

A Tanyai Tanulók Otthonát 80 évvel ezelőtt hívták életre. Az évfordulót méltóképpen ünnepelték meg január 12-én a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Bemutatták ugyanis Pataki Béla kollégiumi nevelőtanár erre az alkalomra készített dokumentumfilmjét, A Cseresnyés emlékezetét.

A bemutatóra nagyon sokan eljöttek, az ünnepség kezdete előtt vidám múltidézés folyt

80 évvel ezelőtt született meg a gondolat, hogy nem szabad hagyni a tanyai tanulók szellemi értékeinek elvesztését. Így 1938. január 6-án a vásárhelyi református pedagógusok értekezletet tartottak, amelyen felszólalt Szénásy Gyula felső-kopáncsi tanyasi tanító, hogy egy tanyai internátust kellene felállítani. Ez indította el azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen létrejött a Tanyai Tanulók Otthona, a mai Cseresnyés Kollégium elődje.


Pataki Béla, a Cseresnyés kollégiumi nevelőtanára, a Cseresnyés emlékezete című dokumentumfilm készítője

 

Pataki Béla kollégiumi nevelőtanár 24 éve vesz részt a kollégium életében, tavaly tavasszal kezdte el azt a munkát, aminek eredményeképpen egy 58 perces dokumentumfilmben ad keresztmetszetet az elmúlt 80 esztendőről. 500 munkaóra fekszik az alkotásban, amely szubjektív történeteken keresztül eleveníti fel a kollégium történetének egyes mozzanatait. Pataki Béla 26 emberrel készített interjút.

A tervek szerint a filmes anyagot könyv formájában is megjelentetik, Pataki Béla a már elkészült interjúkkal, illetve további személyekkel is szeretne beszélgetni a kollégiumi évekről. További terve, hogy a művet országos filmszemlékre is benevezi, hogy ezzel is Vásárhelyre, illetve a Cseresnyésre irányítsa a figyelmet.

Kapcsolódó Cikkek