EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Külföld

A Boko Haram szerint nem akarnak hazatérni az elrabolt lányok

Nem akarnak visszatérni otthonaikba azok a lányok, akiket négy éve rabolt el nigériai Chibok városából a Boko Haram szélsőséges terrorszervezet. Legalábbis a dzsihadisták által közzétett videó szerint a tizenéves diákok inkább velük maradnak.

A szakértők még nem jutottak közös nevezőre abban a kérdésben, hogy vajon a lányok esetében a Stockholm-szindrómáról – amikor a kiszolgáltatott helyzetben lévők szeretetet éreznek kínzóik, rabtartóik iránt – vagy csak kegyetlen megfélemlítésről van szó. Mindenesetre az üzenetben valóságos földi paradicsomként ábrázolják jelenlegi helyzetüket.


– Mi vagyunk azok a chiboki lányok, akiket sírva várnak haza, de Allah kegyelméből sohasem térünk vissza – közli egy lefátyolozott arcú lány, másik tizennégy sorstársa karájában a napokban közzétett húsz perces videóban. – Hálásak vagyunk ezeknek az embereknek, akik a gondunkat viselik, és mindenünk megvan, az égvilágon semmi semm hiányzik, boldogok vagyunk. Sajnáljuk a többi chiboki lányt, akik úgy döntöttek, hogy visszatérnek a hitetlenségbe. Allah megáldott minket és elhozta a kalifátusra, hogy imádja a teremtődet.

A felvételen beszél a Boko Haram egyik vezére Abubakar Shekau is, aki – állítólag – feleségül vette az összes lányt. A bevezetőben géppuskával lövöldöző vezető arról szónokol, hogy az elraboltak mindannyian megtértek Allahoz, és magukévá tették a próféta vallását, és rájöttek, hogy a nyugati élet és tanítás rossz.


A Boko Haram 2014. április 14-én  276 iskolás lányt rabolt el a Borno állambeli, többségében keresztények által lakott Chibok városából. Ötvenkilencen viszonylag gyorsan, órákon belül megszöktek, később tárgyalások és váltságdíj kifizetése révén további 106 lány nyerte vissza szabadságát. Január 4-én a nigériai hadsereg közzétette, hogy a lányok újabb osztálytársát mentették meg a kameruni határ közelében.

A Boko Haram az Iszlám államhoz hasonló terrorszervezet 2009 óta hallat magáról, és társszervezetéhez hasonlóan példátlan kegyetlenségével hívta fel magára a figyelmet.

(MTI/EPA/Nigériai kormány)

Kapcsolódó Cikkek