EUR: 323,71 Ft
CHF: 287,07 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Nyíregyháza

A doni katasztrófára emlékeztek

A Trianoni Társaság öt évvel ezelőtt helyezte el a doni hősök emléktábláját a megyeháza falán, azóta minden évben megemlékeznek a doni csatában elesett megyebeli hősökről.

A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. A németek igényeit hosszas alkudozás után sikerült leszorítani, de azon az áron, hogy a magyar csapatokat hadászatilag a németeknek rendelték alá, felfegyverzésüket tekintve pedig csak szóbeli ígéretet kaptak Berlinből. Hetvenöt éve, 1943. január 12-én indította támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban, aminek következtében a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét. A megyéből 4500-an indultak csatába, ebből 3700-an soha nem tértek haza.


A Doni hősökről emlékeztek meg Nyíregyházán (Fotó: Lokál)

A Doni hősökről emlékeztek meg Nyíregyházán (Fotó: Lokál)

A Doni hősökről emlékeztek meg Nyíregyházán (Fotó: Lokál)

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.