2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Külföld

A Forbes számba vette a milliomos pásztorokat

Lehet, hogy szegény az eklézsia, ám néhány új tanokat hirdető lelkipásztornak bőven van, mit a tejbe aprítania. A Forbes magazin összeállításából az is kiderül, hogy 2017-ben a világ 20 leggazdagabb papja között hét nigériai található.

 1. A lista élén Edir Macedo brazil lelkész és prédikátor áll, aki nem csak a szószéken jeleskedik. Isten Országának Egyetemes Egyházának alapítója a gyülekezete mellett Brazilia harmadik legnagyobb média vállakozását, a Grupo Recordot és a Record News tv-csatornát is dirigálja. Vagyonát 1,1 milliárd dollárra (kb. 282 milliárd forint) becsülik, követői száma mintegy 8 millió fő. Jelmondatuk: a „bőség egyháza”, ha nagyvonalúan adsz alamizsnát Istennek – azaz Macedo egyházának – akkor biztosan meggazdagodsz.
 2. Kenneth Copeland a nevét viselő pünkösdi-karizmatikus lelkészi szolgálat és a Hit Szava mozgalom alapítója. Vagyona mintegy 760 millió dollárra rúg. Az utóbbi időben sokan bírálják az egyházakra érvényes kedvező adózási lehetőségek maximális kihasználása miatt.
 3. Pat Robertson a magyar ATV nézői előtt sem ismeretlen, a világhírű televíziós prédikátor és hittérítő 700-as Club című műsorát rendszeresen sugározza a magyar csatorna. 500 millió dolláros vagyonát többféle vállakozással szerezte meg.
 4. George Foreman egykori profi világbajnok bokszoló 250 millió dollárból éldegél. A ringből a szószékre avanzsált prédikátor a houstoni az Úr Jézus Krisztus Egyházában hírdeti az igét. Vagyona alapjait egy zsírszegény grillsütő majd egy tálálékkiegészítő szer reklámozásával szerezte.
 5. David Oyedepo (150 millió dollár) nigériai püspök, prédikátor, az Élő Hit egyházának alapítója Afrika leggazdagabb lelkésze. Nem zavarja, hogy luxus életmódja, magánrepülőgépei miatt bírálják, mondván, mindenkinek joga van véleménye kifejtésére. Ő építtette a világ egyik legnagyobb bazilikáját Lagosban, amely 50 ezer hívő befogadására képes.
 6. Enoch A. Adeboyea (130 millió dollár) lekész a nigériai főváros, Lagos közelében évente 3-4 milliós istentiszteleteket szervez. A rendezvényeket az ország leggyorsabban gyarapodó felekezete szervezi, amely Adeboye irányításával Nigériában naponta három gyülekezetet alapít.
 7. Ayodele Oritsejafor (120 millió dollár) püspök is nigériai. A majd 200 milliós lélekszámú afrikai ország lakosságának több, mint fele keresztény. Vagyona aalpját a banki és ingatlanügyletek, közlekedési és média vállalkozásai biztosítják.
 8.  Uebert Angel (60 millió dollár) Zimbabwéban született, de már Manchesterben élő – korábbi nevén Uebert Mudzanire – lelkész vagyonát ingatlanügyletekkel alapozta meg. A 39 éves pásztor népszerű Nagy Britanniában, annál is inkább, mert szívesen vesz rész jótékonységi rendezvényeken és támogatja azokat.
 9. Chris Oyakhilome (50 millió dollár) a Krisztusi Nagykövetség egyházának alapítója 40 ezer hű követővel. A nigériai tiszteletes – termékeny író, majd kéttucatnyi vallásos könyvet írt – gyülekezetének számtalan helyi politikus és gazdag vállalkozó a tagja.
 10. Benny Hinn (42 millió dollár) Izraelben született, görögkeleti vallású családban. Szüleivel Kanadába emigrált, ahol pünkösdista lett. A nyolcvanas években saját vallási műsorával, a Csodák Kereszteshadjáratával járta az Államokat. Hinn szerint Isten „felkente” őt és gyógyító erők birtokába juttatta.
 11. Joel Osteen (amerikai, 40 millió dollár)
 12. Tshifinwa Irene (dél-afrikai, 35 millió dollár)
 13. Creflo Dollar (amerikai, 27 millió dollár)
 14. Ray Macaulay (dél-afrikai, 26 millió dollár)
 15. Billy Graham (amerikai, 25 millió dollár)
 16. Rick Warren (amerikai, 25 millió dollár)
 17. Thomas D. Jakes (amerikai, 18 millió dollár)
 18. T.B. Joshua (nigériai, 15 millió dollár) .
 19. Matthew Ashimolowo (brit, 10 millió dollár)
 20. Juanita Bynum (amerikai, 10 millió dollár)

Kapcsolódó Cikkek