EUR: 317,86 Ft
CHF: 280,77 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Külföld

A főzőműsorokban szinte percenként követnek el higiéniai hibát

Átlagosan 50 másodpercenként követnek el valamilyen higiéniai hibát a német főzőműsorok főszereplői – állapította meg a német kockázatértékelési intézet (BfR).

A szakértők különböző televíziós sorozatok 100 epizódját elemezték, figyelve a nem megfelelő konyhai higiéniára.


Megfigyelték, hogy a szakácsok a főzés során bepiszkított kezüket gyakran csak megtörlik a konyharuhában, majd ujjaikkal sózzák vagy fűszerezik meg az ételt. A leggyakoribb hibák egyike, hogy két munkafolyamat között nem tisztítják meg alaposan a vágódeszkát, és hogy a szakácsok vakarózás, tüsszentés vagy köhögés után nem mosnak kezet.

A BfR szerint a televízióban látott nem megfelelő konyhai higiénia nyomot hagy a nézőkben. “Azok, akik kifogástalan higiéniát mutató főzővideókat néznek, a recept elkészítésekor maguk is kevesebb hibát vétenek, mint azok, akik kevésbé higiénikus műsort láttak” – emelte ki az intézet jelentése.

Az intézet szerint Németországban évente több mint 100 ezer olyan megbetegedést jelentenek, amelyek valószínűleg baktériumokhoz, vírusokhoz vagy parazitákhoz köthető élelmiszerfertőzésekre vezethetők vissza.

“Ezért kiemelten fontos figyelni a mindennapi konyhai munka során a tisztaságra és higiéniára” – hívta fel a figyelmet a BfR.

Kapcsolódó Cikkek