EUR: 317,49 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Békéscsaba

A hősi halottakra emlékezve menetelnek

Január 11. és 14. között ismét megrendezik Békés megyében, több települést is magában foglalva, a doni emléktúrát.

A doni emléktúra országos programjához kapcsolódva rendezi meg Békés megyében a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Békés megyei és orosházi szervezete azt a tisztelgő menetelést, amely több települést érintve
tiszteleg a második világháborús hősi halottak előtt. A kegyelet menetében idén is részt vesznek a Matasz Békés megyei szervezetének testvérszervezete, a Bundeswehr Oberfalz megyei szervezetének bajtársai. Az emléktúrához naponta is lehet csatlakozni, ha valaki csak egy-egy szakaszt akar vagy tud teljesíteni.


A menetelők Tótkomlósról indulnak 11-én délben, majd az emlékparkban koszorúzás lesz, aztán Nagymágocs felé veszik az irányt. Ezen a napon este Nagymágocs polgármestere, Szebellédi Endre és a Matasz Békés megyei elnöke, Nagy Zoltán ny. ezredes üdvözli a megjelenteket, majd bajtársi beszélgetés következik.

Pénteken fúvószenekari kísérettel vonulnak be a menetelők Nagymágocsra, ahol ismét koszorúznak és megemlékeznek az I. és II. világháborús emlékműveknél. Innen a túra Árpádhalma felé folytatódik 11 kilométer hosszan. Ezen a településen szintén a polgármester, Szarka Attila fogadja a doni emléktúra résztvevőit.


A következő nap első célállomása Gádoros, a menet után ismét megemlékezés és koszorúzás következik a helyi emlékműnél. Majd 11 órakor Gádoroson is a település vezetője, Maronka Lajos fogadja a menetelőket. Utána Orosháza felé indulnak, ahol 14 órakor ökumenikus istentisztelet lesz az I. és II. világháborúban elesett katonák emlékére, a település védőszentjéről elnevezett Szent László katolikus templomban. A búcsúest is Orosházán lesz, ahol különböző elismeréseket is átadnak majd a résztvevőknek.

Nagy Zoltán a rendezvénnyel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a menettel állítanak emléket az 1943-as doni áttöréskor hősi halált halt katonáknak, akik többszörös szovjet emberi és technikai túlerővel találkoztak, mínusz 40 fokban bizonyították hazaszeretetüket és teljesítették azt, amire felesküdtek. A második magyar hadsereget 1942-ben hozták létre, 209 ezer katonát hívtak be, 120 ezren vesztették életüket a fronton. Az áttörés napja, 1943. január 12-e fekete napként íródott be a magyar történelemkönyvekbe.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.