2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Hódmezővásárhely

A huszár ló nélkül is huszár

Az elmúlt hétvégén a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület megtartotta a XI. Huszárbálját. Az este folyamán gazdára találtak az egyesület által megalapított díjak, illetve megismerkedhettünk a hagyományos huszárruhákkal és -táncokkal is.

Az első összejövetelt még az egyesület alakulásának évében tartották, azóta pedig minden évben fejlődött. Egy évvel ezelőtt már annyian jelezték részvételi szándékukat, hogy a Fekete Sas dísztermében kellett megtartani a mulatságot. Ezzel új időszámítás kezdődött a huszárbálok történetében, hiszen már nem csupán egy baráti összejövetelről van szó, hanem egy országhatáron túlnyúló mulatságról beszélhetünk.


Az est folyamán a a PAVANE Történelmi Tánccsoport mutatott be táncokat a nagyérdeműnek.

A Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület tavaly alapított egy Pállfy Huszárokért Érdemérmet, amit idén is kiosztottak azoknak, akik a legtöbbet tették az egyesület működéséért. Elismerésben részesült dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, valamint Hegedűs István, Láda Lajos és Kerekes László hagyományőrzők. Külön kitüntették Kucsora Istvánt, a Kéktói Ménes tulajdonosát is.

A Pálffy Huszár Egyesület tagjai hagyományos öltözetükben.

Kevesen tudják, hogy nem minden huszár egyforma, ami az öltözetet illeti. Minden ezred más színű ruhában jár. A Pállffy-huszárok 1868-as kialakítású ruhát hordanak, ami egy csizmából, egy vörös nadrágból, egy sötét felsőből, egy kék mentéből és egy csákóból áll.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.