2019. október 20., vasárnap
Vendel

Egyéb Hódmezővásárhely

A huszár ló nélkül is huszár

Az elmúlt hétvégén a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület megtartotta a XI. Huszárbálját. Az este folyamán gazdára találtak az egyesület által megalapított díjak, illetve megismerkedhettünk a hagyományos huszárruhákkal és -táncokkal is.

Az első összejövetelt még az egyesület alakulásának évében tartották, azóta pedig minden évben fejlődött. Egy évvel ezelőtt már annyian jelezték részvételi szándékukat, hogy a Fekete Sas dísztermében kellett megtartani a mulatságot. Ezzel új időszámítás kezdődött a huszárbálok történetében, hiszen már nem csupán egy baráti összejövetelről van szó, hanem egy országhatáron túlnyúló mulatságról beszélhetünk.


Az est folyamán a a PAVANE Történelmi Tánccsoport mutatott be táncokat a nagyérdeműnek.

A Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület tavaly alapított egy Pállfy Huszárokért Érdemérmet, amit idén is kiosztottak azoknak, akik a legtöbbet tették az egyesület működéséért. Elismerésben részesült dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, valamint Hegedűs István, Láda Lajos és Kerekes László hagyományőrzők. Külön kitüntették Kucsora Istvánt, a Kéktói Ménes tulajdonosát is.

A Pálffy Huszár Egyesület tagjai hagyományos öltözetükben.

Kevesen tudják, hogy nem minden huszár egyforma, ami az öltözetet illeti. Minden ezred más színű ruhában jár. A Pállffy-huszárok 1868-as kialakítású ruhát hordanak, ami egy csizmából, egy vörös nadrágból, egy sötét felsőből, egy kék mentéből és egy csákóból áll.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kinyitották a Kikötőt

    Kinyitották a Kikötőt

    A Kikötő Közösségi Sziget Nyílt Napján ingyenes családi, gyermek, ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket!

  • Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a Tram-Train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, Hódmezővásárhelyen a jövő év tavaszára befejeződik a kivitelezés.