EUR: 322,84 Ft
CHF: 281,50 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Egyéb X.kerület

A járműjavítóba költözik a Közlekedési Múzeum

Az egykori északi járműjavító területén, az 1-es és 28-as villamosvonalak találkozásánál épülhet meg az új Közlekedési Múzeum. Az Állami Operaház helyi fejlesztésével kulturális központtá fejlődhet az iparnegyed.

A Magyar Idők arról számolt be, hogy a kormány döntése értelmében az előzetes tervekben szereplő mintegy 30 ezer négyzetméteres épületkomplexumban helyezik el a múzeum nagy járműveit. Az összesen héthektáros területen új restaurációs és raktározási központ, dokumentumtár, szabadtéri kiállítás is helyet kaphat. A Magyar Idők úgy tudja, a kötött pályás kapcsolattal is rendelkező új múzeumi központban lehet a nosztalgiajáratok végállomása is.


Ide költözik a múzeum (fotó: google)

Az MTI összegzéséből kiderül, hogy a 2009-ben bezárt, azóta üresen álló északi járműjavító a hazai vasúti jármű- és mozdonygyártás, -javítás fellegvára volt. A múzeum fő épülete az úgynevezett Dízelcsarnokban kap helyet, amely nemcsak a Kőbányai úthoz esik közel, de a Könyves Kálmán körút és az 1-es villamos felől is könnyen megközelíthető lesz a projekt részeként tervezett új köztéren és bejáraton át. A múzeum tervezése a kormánydöntés nyomán év elején megkezdődik.

Bő egy éve kezdték el a városligeti épület bontását
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A lap emlékeztet arra, hogy a szomszédos, úgynevezett Eiffel-csarnokban a Magyar Állami Operaház fejlesztése valósul meg, ezáltal új kulturális negyeddé alakítják az elhanyagolt X. kerületi ipari zónát. A mostani döntés előzménye, hogy a Liget Budapest Projekt koncepcióját május 17-én felülvizsgálták. A kormány úgy döntött: a Közlekedési Múzeum fő kiállítóhelye nem a Városligetben, hanem új helyszínen, nagyobb területen, a közlekedési gyűjtemény teljes spektrumú bemutatását lehetővé tevő környezetben valósulhat meg.


Kapcsolódó Cikkek