2018. február 21., szerda
Eleonóra

Budapest XIV.kerület

A kudarc ellenére nincs kapitánykérdés

Nem sikerült túl jól az év első sporteseménye a magyar sportolóknak. A férfi kézilabda-válogatott ugyanis pont nélkül, három vereség után esett ki az Európa-bajnokságból, ennek ellenére Kocsis Máté, a szövetség elnöke, és Zsiga Gyula szakmai igazgató is elmondta, nem gondolkoznak kapitánycserében.

A magyar kapitány, Ljubomir Vranjes játékosként és edzőként is sikeres pályafutást tudhat magáénak. Az olimpiai ezüstérmes, Európa- és világbajnok svéd kézilabdázó a Flensburg csapatánál volt először vezetőedző, és nem akármilyen indulással büszkélkedhet. Előbb a Kupagyőztesek Európa-kupáját nyerte meg a német csapattal, majd 2014-ben elhódították a Bajnokok Ligája serleget is. Ebben az évben a Nemzetközi Kézilabda-szövetség megválasztotta az év edzőjének.


Ljubomir Vranjes is jobb szereplést várt, de a szövetség döntése alapján dolgozhat tovább ( MTI Fotó: Illyés Tibor)

Tavaly júliusban vette át a Veszprém és a magyar férfiválogatott irányítását. Korábban arról beszélt, hogy az Eb-n akár meglepetést is okozhat nemzeti csapatunk, ennek tükrében a pont nélküli kiesés és a 14. hely bizony kudarcnak számít.
Kocsis Máté, a kézilabda-szövetség elnöke elmondta, Ljubomir Vranjest a világ egyik legjobb és legfelkészültebb szakemberének tartja, aki mindent tud a kézilabdáról, konkrétan egy zseni. A szövetség elnöke hozzátette, ha csodát nem is vártak a csapattól, a minimális elvárás a csoportból való továbbjutás volt, így a nullapontos kiesés igenis csalódás volt mindenkinek. Ennek ellenére Ljubomir Vranjes marad a szövetségi kapitány, de a szövetség javasolni fogja a svéd szakembernek, hogy vegyen maga mellé olyan edzőt, aki képes áthidalni az esetleges kommunikációs problémákat.
Zsiga Gyula, a szövetség szakmai igazgatója is megerősítette, hogy Vranjes pozíciója nincs veszélyben.
– Az, hogy adott esetben észrevételezünk néhány dolgot, még nem jelenti azt, hogy a bizalom megrendült volna Ljubóval szemben. Úgy gondolom, neki az Európa-bajnokság egy nagyon nagy tükör volt, mélységében látta azokat a hiányosságokat, amiket ki kell küszöbölni és azokat a pozitív dolgokat, amelyekre lehet építeni. Ennek egy nagyon egészséges egyensúlyát kell majd megteremteni a jövőben – fogalmazott Zsiga Gyula.
A rossz Európa-bajnoki szereplés miatt a válogatott nehezebb csoportba került a vb-selejtezősorsolás előtt, az ellenféljelöltek között pedig alig akad verhető csapat.

Sportesemények, amelyeket nagyon várnak a magyar szurkolók

Téli olimpia (Phjongcshang, február 9–25.)
Az év második legnagyobb eseménye a februári téli olimpia lesz, amelyre éremesélyesként utaznak a Shaolin testvérek vezetésével a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók, viszont egyik nagy esélyesünk, Miklós Edit alpesi síző súlyos sérülése miatt nem indulhat.

A Shaolin testvérek vezetésével éremesélyesek a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók (Fotó:mti)

 

Divízió I-es jégkorong-világbajnokság (Budapest, április 22–28.)

Magyarország legutóbb 2011-ben és 2013-ban látta vendégül a jégkorong-világbajnokság mezőnyét. A válogatott Szlovéniával, Olaszországgal, Kazahsztánnal, Lengyelországgal és Nagy-Britanniával küzd majd a feljutásért a legjobbak közé. Az érdeklődést mutatja, hogy egy nap alatt az összes jegy elfogyott.

Jégkorongozóink telt ház előtt játszhatnak majd (Fotó: mti)

Davis Kupa (Liège, február 3–4.)

A Fucsovics vezette magyar válogatott Belgiumban kezdi a Davis Kupa sorozatot (Fotó:mti)

Fucsovics Márton vezetésével 22 év után visszakerült a magyar férfi teniszválogatott a Davis Kupa világcsoportjába. A csapat idegenben kezd a tavaly döntős belgákkal.

A 2020-as labdarúgó Eb selejtezőinek sorsolása (Dublin, december 2.)

Focistáink az új Puskás Ferenc stadionban játszhatnak majd a 2020-as Eb-n – ha kijutnak oda (Fotó:mti)

Bár igaz, hogy a Nemzetek Ligájából is ki lehet majd jutni a következő Európa-bajnokságra, valljuk be, kevés az esélyünk. Éppen ezért az igazi selejtezősorozat mentőövként szolgálhat a válogatottnak. Egy esetleges ki nem jutás viszont a világ szégyene lenne, hiszen Budapest, az új Puskás Ferenc Stadion is otthont ad csoportmeccseknek, illetve egy nyolcaddöntőnek.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Bringás úton bringázni veszélyes!

  Bringás úton bringázni veszélyes!

  Nem mindennapi parkolást gátló oszlopokat helyeztek ki a népligeti felüljáró alá. Igaz, az oszlopok végül nem a parkolást, hanem a kerékpározást gátolják, sőt, a bringások testi épségét is veszélyezteti, hiszen a korlátok elhelyezésénél egész egyszerűen nem vették figyelembe, hogy a felüljáró alatt áthalad egy bicikliút is.

 • Erre vágynak 25-35 év közötti fiatalok

  Erre vágynak 25-35 év közötti fiatalok

  Saját lakás, gyerek és természetesen az egészség sem marad le a fiatalok kívánságlistájáról. A Fundamenta készített egy országos felmérést, ami alapján bátran kijelenthető, a 25 évüket betöltött fiataloknak, igen komoly terveik vannak.

 • Világraszóló siker volt a vizes vb és a Duna Aréna

  Világraszóló siker volt a vizes vb és a Duna Aréna

  Folyamatos támadások érték a vizes vb megrendezését és annak költségeit. A csapból is az folyik, hogy Orbán Viktor baráti köre elképesztő haszonnal építette meg a létesítményt és a hozzá kapcsolódó egyéb beruházásokat.

 • 50 év táncdal

  50 év táncdal

  Hol jár az eszem? Kislány a zongoránál. Még fáj minden csók. Ajjaj, fekete vonat! Talán még a legfiatalabbak is ismerik ezeket a dalrészleteket, ha máshonnan nem, felvételről, feldolgozásokból, vagy a szülők, nagyszülők fürdőszobai énekléséből.