EUR: 326,51 Ft
CHF: 280,66 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Belföld

A magyar kormány a migráció megállítását akarja elérni

A tartalmi kérdéseken túl komoly legitimációs problémákat is felvet António Guterres ENSZ-főtitkár nyilatkozata – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A tárcavezető felidézte, az ENSZ-főtitkár a nyilatkozatában lehetőségnek nevezi a migrációt, hiszen erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat.


Szijjártó Péter erre reagálva azt mondta, ez azért vet fel legitimációs problémákat, mert a világszervezetben éppen most foglalkoznak azokkal az irányelvekkel, amelyek mentén a későbbiekben kezelnék a migrációt.

“Megengedhetetlennek tartjuk azt, hogy egy ilyen vitát megelőlegezve a főtitkár gyakorlatilag eredményt hirdet úgy, hogy egyébként világosan tisztában lehet azzal a ténnyel, hogy ebben a kérdésben semmilyen módon sem élvezi a tagállamoknak egyöntetű egyetértését” – hangsúlyozta.


Hozzátette, így felmerül a kérdés, egyáltalán érdemes-e részt venni ezeken a tárgyalásokon.

“Ha úgy fogjuk látni, hogy a véleményünket ebben a rendkívül fontos kérdésben a jövőben is figyelmen kívül hagyják, akkor annak a megfontolását javaslom majd a kormánynak, tekintsük át, hogy ezeken a tárgyalásokon van-e értelme részt venni” – mondta Szijjátó Péter.

Szólt arról is, a magyar kormány a migráció ösztönzése és szervezése helyett annak megelőzését, megállítását szeretné elérni, ezt képviselik az ENSZ-ben is.

A miniszter súlyosnak nevezte a helyzetet, azért is, mert a már említett egyeztetést olyan – az ENSZ-közgyűlés által elfogadott – politikai nyilatkozatra akarják alapozni, amelyben szerepel például az is, hogy az országok ne kriminalizálják a “tiltott határátlépést”, s a bevándorlók befogadásának szabályait is lazítanák.

A külügyminiszter szavai szerint az említett ENSZ-dokumentumban az is benne van, hogy a migrációs útvonalaktól távol eső országok is fogadjanak be menedékkérőket, és pozitívan emelik ki a civil szervezetek (NGO) szerepét.

“Magyarország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a migráció rossz dolog (…), és nekünk elsősorban az a feladatunk, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát szavatoljuk” – fogalmazott Szijjártó Péter.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme áll

  A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme áll

  A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme, biztonsága áll – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az Európai Bizottság Új megállapodás a fogyasztói érdekekért címen közzétett javaslatának társadalmi vitáján.

 • Nyolc új viharjelző állomást létesítenek a Balatonnál

  Nyolc új viharjelző állomást létesítenek a Balatonnál

  Nyolc új viharjelző állomást létesít a katasztrófavédelem a balatoni régióban, és folyamatosan fejleszti a viharjelző rendszereket a hazai tavak partjain, illetve a vizeken tartózkodók biztonsága érdekében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel.

 • A hétvégén is folytatódik a változékony idő

  A hétvégén is folytatódik a változékony idő

  A hétvégén is változékony lesz az idő: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A maximumok jellemzően 30 fok körül alakulnak, de vasárnap többfelé a 25 fokot sem éri el a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.