2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Külföld

A német kormány aggódik az EP menekültügyi terve miatt

Aggodalommal tölti el a német kormányt az Európai Parlament (EP) menekültügyi reformterve a családegyesítésről szóló javaslat miatt – mondta a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

Annegret Korff a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva megerősítette a Der Spiegel című hírmagazin értesülését, amely szerint a berlini vezetés az országra nehezedő migrációs nyomás növekedésétől tart, amiért az EP azt javasolja, hogy az Európai Unióba belépő menedékkérőket azonnal irányítsák abba a tagországba, ahol az állításuk szerint élnek rokonaik.


Ez szerinte a “feje tetejére” állítaná az eddigi rendszert, bevezetné azt az elvet, hogy mindenki szabadon megválaszthatja, hol kíván menedékjogi kérelmet benyújtani, ami az eddigiektől merőben eltérő “migrációs mozgásokhoz” vezetne az EU-n belül.

Azonban ez csak egy uniós intézmény, az EP álláspontja, a német kormány pedig arra összpontosít, hogy a tagállami kormányokat összefogó tanács is kialakítsa saját álláspontját – emelte ki a szóvivő.


Az EP tavaly novemberben fogadta el a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságban (LIBE) készült reformtervet, amellyel a testület részt vesz majd a közösségi – úgynevezett – menekültügyi rendszer megújításáról a többi EU-s intézménnyel folytatandó tárgyaláson.

A tervben a családegyesítésről a többi között az áll, hogy amennyiben az EU területére érkező menedékkérő azt állítja, hogy valamely tagállamban élnek rokonai, akkor ott kell elhelyezni, és annak az országnak a hatóságai felelősek az állítás ellenőrzéséért. Ez szakítás az eddigi megoldással, amely szerint a rokoni kapcsolatokról szóló állítás ellenőrzése és a teljes menekültügyi eljárás lefolytatása annak az országnak a feladata, ahol a menedékkérő belépett a közösség területére.

Az EP elképzelése szerint ha a menedékkérő állítása nem bizonyul megalapozottnak, abba az országba kell továbbítani, ahol a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó mechanizmus alapján eredetileg el kellett volna helyezni.

A Der Spiegel a hét végén megjelent számában ismertetett egy belső belügyminisztériumi feljegyzést, amely szerint az EP tervének megvalósítása azzal járna, hogy Németországnak jóval több menedékkérőt kellene befogadnia, ami lehetetlenné tenné a menedékkérők befogadásának korlátozására kitűzött célok elérését.

A lap szerint a kormány igyekszik megakadályozni, hogy érvényesüljön az EP álláspontja, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről pedig vezető belügyi szakpolitikusok Manfred Weberhez, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjéhez fordultak az ügyben. A testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusának írt levelükben azt írták, hogy a tárgyalások a közös menekültügyi rendszerről nem vezethetnek “az egyébként is aszimmetrikus tehermegosztás súlyosbodásához”.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Tök jó tökfesztivál

  A nap képe: Tök jó tökfesztivál

  Már áprilisban elkezdik a készülődést a ludwigsburgi tökfesztiválra úgy, hogy a világ minden tájáról begyűjtött, különböző tökfajták magjait kis cserepekbe elültetik, majd 3-4 héttel később átszállítják egy botanikuskertbe, ahol gondos ápolás mellett „felnevelik”.

 • A 2015-2019-es időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben

  A 2015-2019-es időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben

  A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes adatai szerint a 2015 és 2019 közötti időszak a legmelegebb egymást követő öt év volt az időjárási feljegyzések 150 évvel ezelőtti kezdete óta, az átlaghőmérséklet ebben az időszakban világszerte 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1850-1900 közötti időszakban.

 • Soros György eligazítást tart Frans Timmermansnak New Yorkban

  Soros György eligazítást tart Frans Timmermansnak New Yorkban

  Hétfőn találkozik egymással Soros György és Frans Timmermans a 74. ENSZ Közgyűlésen New Yorkban – derül ki az Európai Bizottság hivatalos naptárából. Ez is azt támasztja alá, hogy a leköszönő Juncker-féle Európai Bizottság jogállamiságért felelős alelnöke Soros György embere.