EUR: 317,92 Ft
CHF: 280,51 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Székesfehérvár

A szél bontotta le a város karácsonyfáját

Kidöntötte a hatalmas szél december 29-én Fehérvár karácsonyfáját. A viharok a szomszédos kisváros, Polgárdi épületein is hatalmas károkat okoztak. A megyeszékhely önkormányzata gyorssegéllyel támogatja a polgárdi helyreállításokat.

Január 6. vízkereszt, a három királyok ünnepe a nyugati kereszténységben, a karácsonyi ünnepek zárónapja, a farsangi időszak kezdete. Ilyenkor szokták lebontani a karácsonyfákat, de Székesfehérváron ez már sajnos korábban megtörtént – a hatalmas szél december 29-én kidöntötte a város karácsonyfáját. A város főterén, a városháza előtt álló 18 méteres fenyő, amelyet Lepsény településről hoztak, akár az Országalmára is dőlhetett volna, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem arra csavarta a szél. A fa a mellette lévő Diótörő figurára és a hozzá tartozó őrbódéra dőlt, a kisvonatot tartó ház teljesen összetört. Az ünnepekre faházakban a térre kitelepült árusok körében is nagy volt a riadalom, de más kár nem esett. Az összevágott fenyőt a Városgondnokság Béla úti telephelyére szállítják, és szociális tűzifaként használják fel.


A város főterén, a városháza előtt álló 18 méteres fenyő, amelyet Lepsény településről hoztak, akár az Országalmára is dőlhetett volna, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem arra csavarta a szél Fotó: a Fehérvári Tűzoltó Egyesület Facebook oldala

Nem járt ilyen szerencsével a szomszédos kisváros, Polgárdi. Ott a viharos szél letépte az iskola tornacsarnokáról a szigetelést, és sok napkollektort is tönkretett. Nyikos László polgármester elmondta, a jelenlegi épületben biztosan nem kezdődik meg a tanítás január első hetében. Ezt követően a fehérvári önkormányzat vezetői azt jelentették be, hogy a testület legalább ötmillió forinttal támogatja a viharban megsérült polgárdi iskola helyreállítását.
A lakosság – épen maradt – karácsonyfáit január 8-a és január 19-e között szállítja el Depónia Kft. A fenyőfákat a kommunális hulladék gyűjtési napján viszik el mind a lakótelepeken, mind pedig a családi házas övezetekben. Arra kérik a fehérváriakat, hogy a fákat a kukák mellé helyezzék ki úgy, hogy az sem a gyalogos-, sem pedig a járműforgalmat ne zavarja, és szedjenek le róluk minden díszt és függeléket.

Kapcsolódó Cikkek