EUR: 321,15 Ft
CHF: 284,72 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Veszprém

A szellem fölött nincs hatalma a diktatúrának

Brusznyai Árpád halálának 60. évfordulójára emlékeztek a múlt héten az ’56-os hős tíz éve felállított emlékművénél. A közadakozásból létrejött emlékmű elhelyezését annak idején a Védegylet Veszprémért Egyesület kezdeményezte.

A szervezet alapító elnöke, Bélafi László a megemlékezésen úgy fogalmazott, akkor tehetünk a legtöbbet Brusznyai emlékéért, ha az általa is vallott eszmeiség és az összefogás szerint élünk.


Bélafi László arra intett: legyünk türelmesebbek egymással (fotó: Kovács Bálint)

– Ma boldogabb korban élünk, nincs veszélyben a személyes szabadságunk, nem követel meg tőlünk a sors ’56-hoz hasonló próbát. Mit tehetünk? Legyünk türelmesebbek egymás iránt, tartsuk féken a bennünk lappangó, egyéni igényeink teljes körű és azonnali kielégítését követelő akaratot, és soha ne lankadjunk a közjóért áldozni úgy, ahogy azt az emlékmű kapcsán sok-sok ezren megtették – intette a hallgatóságot.

Sokan eljöttek fejet hajtani Brusznyai Árpád emléke előtt (fotó: Kovács Bálint)

A megemlékezésen beszédet mondott Gulyás Gergely, a Fidesz  parlamenti frakcióvezetője is. Mint mondta, az 1956-os forradalom a magyarság szabadságvágyának világra szóló megnyilvánulása volt. Járhatunk bármerre a nagyvilágban, a magyarok 1956-ban tanúsított hősiességét mindenhol számon tartják és tisztelik, s hiába szánta a felejtést a hősöknek a szocialista önkényuralom, emlékük a nemzet kollektív emlékezetének kitörölhetetlen részévé vált.


Gulyás Gergely volt a megemlékezés szónoka (fotó: Kovács Bálint)

– Brusznyai Árpád a lehető legveszedelmesebb ember volt a kommunisták számára: szilárd erkölcsi tartása volt, világos értékítélettel rendelkezett, Istent félő, felebarátot szerető, hazájáért kiálló ember volt. A történelmi időknek megfelelően viselkedett, de a forradalmi hév közepette is mértéktartó tudott maradni, és nem hagyta eluralkodni a bosszúvágyat sem magán, sem társain. Elévülhetetlen érdeme, hogy a forradalom Veszprémben végig makulátlanul tiszta maradt – fogalmazott Gulyás.

Gulyás Gergely szerint egy nemzet csak addig marad fenn, amíg hősei előtt fejet hajt (fotó: Kovács Bálint)

– Brusznyai élete figyelmeztetés arra, hogy bár fegyverrel, erővel le lehetett győzni a magyar forradalmat, az erkölcsi győzelem sosem az elnyomóké. Egy diktatúra hatalma az ember felett fizikailag korlátlan lehet, de a szellem felett nincs hatalma. Mert bár az emberi test megsemmisíthető, akit a hazája szabadságáért való kiállása miatt ölnek meg, annak az igazsága az életáldozat által egy nemzet közös öröksége lesz. Egy nemzet pedig csak addig marad fenn, amíg hősei előtt fejet hajt – zárta gondolatait Gulyás Gergely.

Az ünnepi beszédek után Tóth Loon színművész Tollas Tibor Túlélők című versét szavalta el, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseit.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.