2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Nyíregyháza

Aase-díjat kapott Szabó Márta

Epizódszerepből maradandót alkotni, ebből akár doktorálhatna is Szabó Márta, a Móricz Zsigmond Színház tagja, aki immár harmadik alkalommal vehetett át országos díjat nagyszerű alakításaiért.

Gobbi Hilda egyik kedvenc szerepe volt Aase anyó, aki Peer Gynt édesanyja Ibsen világhírű drámakölteményében. Mindössze rövid idő adatik meg az őt megformáló színésznek, ám mégis felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. A közel harminc éve elhunyt Gobbi Hilda által alapított díjat a hazai színjátszás epizódszerepeinek legjobb megformálói kapják évente. Márta karácsony előtt vette át a díjat a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Olyan művészekkel együtt díjazták, mint Nagy Mari, Serf Egyed és Gazsó György. Nem kis büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy Gazsó György szintén a nyíregyházi társulat tagja volt 1994 és 2001 között.


Megérdemelten kapta kiváló művészünk az elismerést, ezt tanúsíthatják a Móricz Zsigmond Színház rendszeres nézői, hiszen kis megszakítással tíz évadon át láthattuk jobbnál jobb alakításait. Egykori nézői aligha felejtik el a Szász János által rendezett A vágy villamosában Stellaként vagy a Ványa bácsiban Szonyaként, amelyekért annak idején két egymást követő évben az Országos Színházi Találkozón a legjobb női epizódalakítás díját kapta meg. Bár egy időben úgy érezte, váltania kell, más színházban is kipróbálni képességeit, nem volt egyszerű ez, hiszen a Móricz Zsigmond Színházban olyan összetartó volt a társulat, hogy olykor még a szilvesztereket is együtt töltötték, míg Pesten néhány perccel a taps után már alig volt valaki a társalgóban. Bár vendégművészként ekkor is játszott Nyíregyházán olykor, de a Koltai M. Gábor által rendezett emlékezetes Tigris és hiénát követően ismét városunk teátrumához szerződött. Krétakör, A kétfejű fenevad, Túl zajos magány, A Főfőnök, Képzelt riport, Illatszertár… és sorolhatnánk azokat az emlékezetes előadásokat, amelyeknek sikeréhez ő is hozzájárult.

Szabó Márta az Aase-díjjal (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

A díj sorsáról döntő kuratóriumnak olyan kiváló művészek voltak a tagjai, mint Udvaros Dorottya, Ráckevei Anna, Egri Márta, Gáspár Tibor és Márton András. Az ünnepélyes átadáson Udvaros Dorottya úgy nyilatkozott, hogy az idén nem volt vita, kik a legméltóbbak az elismerésre. A laikusok úgy gondolják, egy színészt szomorúsággal tölti el, ha nem a főszerepeket kapja meg. Márta szerint nem kell ahhoz címszerepet játszani, hogy elégedett legyen. Úgy érzi, az általa alakított szerepek is épp elég fontosak, jelentősek. Öröm számára, ha nagyszerű rendezőkkel dolgozhat, akiknek elgondolásait megértve, a maga kreativitását mellétéve hozzájárulhat egy előadás sikeréhez.


Ha nem akar Manóvá válni, akkor Peer Gyntnek be kell tartania a következő szabályt/törvényt: „Ember, légy önmagad!”. Ibsen drámájában a középszerű, sehová sem tartozó, értéktelen lényeket a mitikus Gomböntő újraformázza. Szabó Mártának nem kell ettől tartania, hiszen minden alakításából kitűnik a kivételes/egyedi tehetség.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.