2018. augusztus 22., szerda
Menyhért, Mirjam

Belföld

Áder: Magyarország példás módon helytállt a szakmák világversenyén

Magyarország jó hagyomány szerint példás módon helytállt a szakmák tavalyi világversenyén – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken Budapesten, a WorldSkills 2017 verseny magyar résztvevőinek tiszteletére rendezett ebéden.

A köztársasági elnök köszöntőjében hangsúlyozta: a fiatal magyar szakmunkások által elnyert bronzérem és a kilenc kiválósági érem az egész csapat dicsősége.


A magas színvonalú szakmunka nem csak a megrendelőnek öröm, a jól végzett munkának van egy kevésbé látványos eredménye is, az ilyen munkának társadalmi rangja, becsülete lesz, mások számára is a teljesítmény válik zsinórmértékké – fogalmazott Áder János.

A köztársasági elnök beszédében a világhírű tudóst, Albert Einsteint idézve elmondta: fát vágni jó dolog, mert annak a munkának azonnal látni lehet az eredményét. Ebben a megjegyzésben benne van egy elméleti ember minden őszinte csodálata a kétkezi munka iránt – emelte ki.


Áder János a magyar csapat tagjaihoz szólva úgy fogalmazott: az ő szakmáik is ilyenek, alkotó munkájuk révén valami mindig megépül, elkészül, megjavul, megszépül, használhatóvá válik, vagy egyszerűen újra működik.

A köztársasági elnök kifejtette: a világversenyen részt vett fiatal szakmunkások abban valószínűleg mindannyian hasonlítanak egymásra, hogy szeretik azt, amivel foglalkoznak. Nem restek a tapasztaltabbaktól tanulni, önmagukat képezni, készek folyamatosan fejlődni, elindulni egy világversenyen, összemérni tudásukat más országok legjobbjaival.

Erre csak az képes, aki bízik a már megszerzett tudásában és önmagában, bízik abban, hogy azt a szakmát, amit választott, már magas színvonalon műveli – hangsúlyozta.

Áder János úgy fogalmazott: azt kívánja, hogy a fiatalok, akik Magyarországot képviselték a szakmák olimpiájának tartott WorldSkills versenyen, társaik szemében mércévé, teljesítményük révén elismert szakemberré, választott szakmájuk mesterévé váljanak. Korosztályuk tagjainak mutassák meg, hogy érdemes szakmát tanulni és abban a legjobbnak lenni – tette hozzá.

Áder János a felkészítő tanároknak is megköszönte munkájukat, amivel lehetővé tették az eredmény elérését.

Magyarországot 19 szakmában 20 versenyző képviselte a fiatal szakmunkások világversenyén tavaly októberben Abu-Dzabiban, ahol 51 szakmában mintegy 60 ország 1300 versenyzője indult. A magyar versenyzők az ács, kőműves, festő, épületasztalos, bútorasztalos, villany-, víz-, gáz- és fűtésszerelő, hegesztő, gipszkarton-szerelő, informatikai rendszerüzemeltető, webfejlesztő, fodrász, szépségápoló, cukrász, pincér, szakács, ápoló, virágkötő szakmákban egyénileg indultak, a mechatronika versenyen kétfős csapat vett rész.

Kapcsolódó Cikkek

 • 53 évesen hosszában úszta át a Balatont

  53 évesen hosszában úszta át a Balatont

  Zimányi András gondolt egyet, és egy olyan célt tűzött ki maga elé, amit még kevesen. Keresztbe már többen is sikeresen átúszták a Balatont, ám ő magasabbra emelte a lécet.

 • Horror áron lehet albérletet találni

  Horror áron lehet albérletet találni

  Jó ideje tart az ingatlanárak folyamatos emelkedése, Budapesten már csak elképesztően drágán lehet lakást kivenni. Rossz hír ez az egyetemistáknak, akik a nemrég kihirdetett felvételi ponthatárok után albérletkeresésbe kezdtek.

 • Lovasparadicsom nyílt Szilvásváradon

  Lovasparadicsom nyílt Szilvásváradon

  Közép-Európa legújabb és legmodernebb lovasközpontját adták át a hétvégén Szilvásváradon a Kincsem Nemzeti Lovasprogram legnagyobb vidéki beruházásaként.

 • Szél Bernadett mindenről lemondott

  Szél Bernadett mindenről lemondott

  A párt társelnöki tisztjéről és az LMP parlamenti képviselőcsoportjának vezetéséről is lemondott Szél Bernadett – értesült a borsod24.