EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Pécs

Aki nyomtatja a járművét

Gimnazista korában rádiózott, de mindig valami többre és tartalmasabbra vágyott. Fröhlich Balázs tervezett már szélturbinát, belefogott az okos otthonok gyártásába, de most 3D-s nyomtatóval készít futurisztikus, elektromos motorokat. 

Fröhlich Balázs neve Pécsett, és főleg az egyetemisták körében, nem cseng ismeretlenül. A villamosmérnök-hallgató most viszont valami egészen új dologgal rukkolt elő barátjával, Kálovics Andrással. Egy gyerekkori álmát váltotta valóra társával, sőt kicsit többet is annál. Motort gyártanak, méghozzá egészen egyedit.


– A kétkerekű különlegessége, hogy több eleme 3D-s nyomtatással készült, vázát pedig lézerrel vágtuk ki – mondja Fröhlich Balázs.

Se kipufogó, se olajfolt – az elektromos moci Siófokig repíti utasát egy töltéssel (Fotó: Németh Kriszta)

Az elektromos hajtású gép óránként 120 kilométeres sebességgel is tudna hasítani, de a sebességét lekorlátozták. Egy 4 kilowattos motor hajtja, így segédmotoros kerékpárnak minősül.


– A motor száz százalékban elektromos, ezért hangja sem túl sok van. Tankolni sem kell, elég egy 220 voltos csatlakozó és 2,5-3 óra egy töltésre, amivel 120–150 kilométerre képesek elsuhanni – mondja Balázs.

Balázs gyerekkori álmát váltotta valóra ezzel a motorral

Balázs úgy tervezi, áprilisban dobja piacra az egyedi gyártású motorokat, és a vevő is bele tud majd szólni a küllemébe, például abba, hogy középen milyen falamellák díszítsék a járgányát.

Ezt nyomtatóval készítette Balázs

A fiatal tervező szerint ezek olyan luxuscikkek lesznek, amikből nem jön szembe még egy az utcán.

– Nem a tucatgyártás a célunk, hanem olyan limitált darabszámú motorok gyártása, ami egy bizonyos vevőkört céloz meg. A motornak nagy előnye még, hogy gyorsan és könnyen össze lehet szerelni – mondja Balázs. Így ha valaki csak szétkapná és bedobná az autójába, azt is megteheti majd.

Balázst idén beválogatta a La Femme magazin az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Ez azt jelenti, hogy a pécsi srác több mint ezer lány és fiú között tűnt ki munkásságával. Balázs egy pár évvel ezelőtti találmányával, egy különleges piramissal hívta fel magára a figyelmet.

– Egy alternatív energiát termelő üvegpiramis volt, amely az üvegházhatást és a szélenergiát is fel tudta használni. Az elgondolásom lényege az volt, hogy a napsugárzás annyira felmelegíti benne a levegőt, hogy az meg tudja hajtani a turbinákat – magyarázza pár évvel ezelőtti pályázatának lényegét, amivel akkor országos versenyt is nyert.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.