EUR: 321,86 Ft
CHF: 281,07 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Pécs

Aki nyomtatja a járművét

Gimnazista korában rádiózott, de mindig valami többre és tartalmasabbra vágyott. Fröhlich Balázs tervezett már szélturbinát, belefogott az okos otthonok gyártásába, de most 3D-s nyomtatóval készít futurisztikus, elektromos motorokat. 

Fröhlich Balázs neve Pécsett, és főleg az egyetemisták körében, nem cseng ismeretlenül. A villamosmérnök-hallgató most viszont valami egészen új dologgal rukkolt elő barátjával, Kálovics Andrással. Egy gyerekkori álmát váltotta valóra társával, sőt kicsit többet is annál. Motort gyártanak, méghozzá egészen egyedit.


– A kétkerekű különlegessége, hogy több eleme 3D-s nyomtatással készült, vázát pedig lézerrel vágtuk ki – mondja Fröhlich Balázs.

Se kipufogó, se olajfolt – az elektromos moci Siófokig repíti utasát egy töltéssel (Fotó: Németh Kriszta)

Az elektromos hajtású gép óránként 120 kilométeres sebességgel is tudna hasítani, de a sebességét lekorlátozták. Egy 4 kilowattos motor hajtja, így segédmotoros kerékpárnak minősül.


– A motor száz százalékban elektromos, ezért hangja sem túl sok van. Tankolni sem kell, elég egy 220 voltos csatlakozó és 2,5-3 óra egy töltésre, amivel 120–150 kilométerre képesek elsuhanni – mondja Balázs.

Balázs gyerekkori álmát váltotta valóra ezzel a motorral

Balázs úgy tervezi, áprilisban dobja piacra az egyedi gyártású motorokat, és a vevő is bele tud majd szólni a küllemébe, például abba, hogy középen milyen falamellák díszítsék a járgányát.

Ezt nyomtatóval készítette Balázs

A fiatal tervező szerint ezek olyan luxuscikkek lesznek, amikből nem jön szembe még egy az utcán.

– Nem a tucatgyártás a célunk, hanem olyan limitált darabszámú motorok gyártása, ami egy bizonyos vevőkört céloz meg. A motornak nagy előnye még, hogy gyorsan és könnyen össze lehet szerelni – mondja Balázs. Így ha valaki csak szétkapná és bedobná az autójába, azt is megteheti majd.

Balázst idén beválogatta a La Femme magazin az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Ez azt jelenti, hogy a pécsi srác több mint ezer lány és fiú között tűnt ki munkásságával. Balázs egy pár évvel ezelőtti találmányával, egy különleges piramissal hívta fel magára a figyelmet.

– Egy alternatív energiát termelő üvegpiramis volt, amely az üvegházhatást és a szélenergiát is fel tudta használni. Az elgondolásom lényege az volt, hogy a napsugárzás annyira felmelegíti benne a levegőt, hogy az meg tudja hajtani a turbinákat – magyarázza pár évvel ezelőtti pályázatának lényegét, amivel akkor országos versenyt is nyert.

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.