EUR: 318,17 Ft
CHF: 280,74 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Zalaegerszeg

Albérleti dráma

Gyuk Marianna hívta fel a figyelmet a Nagy család drámájára. Főbérlőjük december végén hirtelen úgy döntött, hogy 31.-ével megszünteti a család számára az albérletet – azonnal költözzenek ki, szólította fel őket. Joggal kérdezték, hová ennyi idő alatt, hol van az emberség.

Nagy Lajos és családja egy kicsiny faluból, szegényes körülmények közül, munkalehetőség reményében érkezett Zalaegerszegre, ahol 2 szobás albérletbe költöztek a Hegyalja utcában, havi 40 ezer forint plusz rezsiért, ami városi viszonylatban viszonylag olcsó kategória. Az édesapa hamarosan CNC-sként kezdett dolgozni, sokat túlórázott, míg az édesanya, Tünde két kislányukat nevelte és a harmadik magzattal várandósságát töltötte. A legkisebb is koraszülöttként, a 33. héten érkezett a világra, éppen úgy, ahogy nővérei, hiszen a 6 éves 25 hetesen, a 4 éves 28 hetesen született. A család havi összbevétele alig 200 ezer forint, ebből gazdálkodnak. Ám a bérleti díj megeszi a pénz nagy részét.


December végén az egyik közösségi oldalon a XII. számú gyermekkörzet elkötelezett védőnője, Gyuk Marianna hívta fel a figyelmet a család drámájára. Ugyanis a főbérlő hirtelen úgy döntött, hogy december 31.-ével megszünteti a család számára az albérletet, azonnal költözzenek ki, szólította fel őket. Joggal kérdezték, hová ennyi idő alatt, hol van az emberség. Az édesapa lapunknak elmondta, valóban előfordultak kisebb-nagyobb csúszások a számlákkal, de ahogy tudták, igyekeztek rendezni mindent, nem tartoztak hónapokkal. A főbérlővel nem volt aláírt megállapodásuk, aki azzal az indokkal nem engedte bejelentkezni ideiglenes lakcímre a családot, hogy „hátha eladják a feje fölül a lakást”, így zalaegerszegi lakcímen nem voltak regisztrálva a nyilvántartásban, ezért esélytelenül pályáztak volna szociális bérlakásra is.

A védőnő által a Facebookon indított összefogásnak, jólelkű embereknek köszönhetően 269 ezer forint gyűlt össze a család részére, melyből esélyük lett kifizetni az utolsó hónapot és letenni a kauciót egy új albérletre. Ott talán lesz esélyük arra, hogy bejelentett zalaegerszegi lakosként élhessenek városunkban, ezáltal hozzájuthassanak a szociális háló nyújtotta támogatási lehetőségekhez. A jelenlegi bérleményben január 31-ig maradhatnak. Az édesapa szerint nagyon nehéz azoknak a családoknak, akiknek nem tudnak anyagi hátteret adni a szüleik – hiszen ők maguk is alig élnek meg –, így évekig várhatnak arra, hogy saját lakáshoz jussanak, ha sikerül egyáltalán. Havonta félretenni pedig szinte lehetetlen a mai árak mellett, ha szeretnének a gyerekeknek húst, gyümölcsöt, zöldséget tenni az asztalra. Az édesanya így is mindennap főz, hétvégenként süteményt is süt a kicsiknek, de minimum egy-két év, amire ő is újra munkába tud állni. Bár tapasztalatai szerint eddig sem szívesen álltak vele szóba a munkáltatók, azzal az indokkal, hogy kisgyermekei vannak.


A család a rossz körülmények ellenére szeretetben gazdag hátteret biztosít a 3 gyermeknek
Fotó: Inhof András

Sokszor gondoltak arra, hogy albérlet helyett a saját lakásukat törleszteni mennyivel egyszerűbb lenne. A csok az egyetlen lehetőségük, amelyet lakásvásárlásra fordíthatnak majd (ennek összege három gyermeknél: 2 millió 200 ezer forint használt ingatlan esetében – tudtuk meg egy helyi ingatlaniroda vezetőjétől), de új építésű házban egyelőre gondolkodni sem mernek a hitel összege miatt. Szomorú tény, hogy december 31-én már sötétedéskor kísértetiesen hasonló eset történt két lépcsőházzal odébb, ott a főbérlő fizetéselmaradás miatt az egy hónapos kisbabát, édesanyját és az apát tette volna azonnali zárcserével utcára. Nekik a rendőrség segítségével sikerült egy hetet nyerniük, amíg megoldották a lakhatásukat. Sajnos a legtöbb főbérlő elutasítja azokat, akik gyermekkel mennének albérletbe, hiába van munkájuk. Nagy Lajos és családja, úgy néz ki, találnak megfelelő és megbízható helyet, ahová költözhetnek, de az azonnali kiköltözést ők sem tudták volna kivitelezni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.