EUR: 317,72 Ft
CHF: 281,23 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Zalaegerszeg

Alizkának van esélye a teljes gyógyulásra

A betegség nem válogat, átírhat sorsokat, boldog családok életét kuszálja szét pillanatok alatt. Kulják Alizka szülei sem sejtették, milyen megpróbáltatások várnak a törékeny kislányra, aki 2014 első babájaként érkezett Zalaegerszegre és január elsején ünnepelte negyedik születésnapját. Sajnos nem úgy, ahogy vágyott rá, hiszen a pécsi gyermekklinika onkológiai osztályán várja most is a gyógyulást.

Alízka a pécsi klinikán emberfeletti küzdelmet vív Fotó: a szülők

Édesanyja, Járy Georgina számára minden nap bátorságpróba és egyben ajándék. Szerinte mindennek oka van, biztos tanulniuk kell valamit az élettől. Könnyes szemmel, de erős kézzel, meleg szeretettel, hittel és reménnyel kislánya mellett tartózkodik, miközben egy 17 éves nagyfiú és egy 13 éves lány nélkülözi a mindennapokból, míg az ács édesapa erőn felül dolgozik, hogy eltartsa a családot. Aki tud segítsen, kéri a család – akik eddig sohasem kértek –, hogy a kislány hazatérésekor a körülmények biztosítottak legyenek.


– Augusztusban kezdődött. Alizka erős térdhajlati fájdalomra ébredt hajnalban, fetrengett az ágyban, lábra akartam állítani, de nem tudtam. Elvittük az orvoshoz, aki azonnal kórházba utalta, vírusfertőzésre gyanakodott, ami megtámadta az ízületeket – meséli az édesanya a kezdeteket. Október elején újra jelentkeztek a panaszok, akkor már nemcsak a térdhajlata, hanem a háta is fájt. – A háziorvos ránézett a kislányomra és azonnal kórházba utalta, az eredmények ismét negatívak lettek, másnap merült fel a csontvelő-aspiráció, hogy kizárják a leukémiát. A doktornő közölte, hogy akut limfoid leukémiája van a kislányunknak. Alizka azóta folyamatosan kezelés alatt áll. – Az elején nagyon nehezen viselte a megváltozott életet, hiszen imádta az óvodát, a gyerektársaságot, visszahúzódott, aztán ahogy egyre inkább megismerte az embereket – le a kalappal az orvosok és a nővérek előtt, hiszen ott minden a gyerekekről szól –, lassan nyitottabbá vált. Szomorú kimondani, de már olyan, mintha hazajárna. Most újra kemót kapunk, néha rosszabbul van. Az orvosok kérték, mondjuk el a kicsinek őszintén, miért beteg, erre vannak speciális mesekönyvek, amikből teljes mértékben megértette, hogy vannak jó és rossz sejtek, és azért van itt, hogy meggyógyuljon – mondta az édesanya, aki folytatta a történetüket. – Háromfelé szakadtunk, a párom Dabason dolgozott, a nagyokat a mama nevelte Zalaegerszegen, mi meg Pécsen azzal a tudattal, hogy atyaúristen, mi lesz, hogy lesz. Május környéke az az időszak, amire talán végzünk a negyedik kemoterápiás blokkal, ez mindig attól függ, hogy elkap-e közben bármit, gombát, vírust. Alizka betegsége előtt vettünk egy házat Szentkozmadombján, amit elkezdtünk felújítani, hogy legyen hová hazavinni. A betegség egyre sürgősebbé tette a munkálatokat. Ami nagyon fontos lenne: egy vegyes tüzelésű kazáncsere, levegőtisztító, nyílászárócsere, hogy elkerüljük a gombákat a lakásban, illetve szigetelés. A tetőt Zsolt, a párom meg tudja csinálni, hiszen ács. Alizkának steril szobára van szüksége, lassan haladunk vele, hiszen el kell különíteni őt. Se gombákat, se spórákat, sem penészt nem tartalmazhat a lakás légtere. Járólapokat kellene lerakni, mert a padlószőnyegeket ki kellett dobnunk, ahogy a virágokat is, mert földdel nem érintkezhet a kicsi, valamint szükség lenne tisztító festésre, és még sok mindenre, ami megkönnyíti az életünket. Nagy segítség lenne. Ha haza is mehetünk, akkor is folyamatosan le kell járnunk, az utazás is sokba kerül. Ha kívánhatnék valamit az élettől, csak azt kérném, hogy sikeres legyen a gyógyulás. Senkinek nem kívánom, hogy átélje azt, amin keresztülmegyünk – tette hozzá az édesanya.

 

Aki segíteni tud Kulják Alizkának eszközökkel, anyagiakkal, kérjük, írjon a [email protected] e-mail-címre, továbbítjuk a család részére, vagy egyenesen utalhat a családnak. Bankszámlaszámuk:  OTP Bank 11773494-01062267.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.