EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Áltudományos szemfényvesztés a szcientológusok auditálása

Nem hozzáértő személyek alkalmatlan, áltudományos módszerekkel végzik az úgynevezett auditálási eljárásukat – ezt állapította meg a szcientológusokról az az igazságügyi szakpszichológus által készített jelentés, amelyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felkérésére végeztek.

Közzétette a NAIH azt az igazságügyi pszichológiai szakvéleményt, amelyet a lassan botrányossá váló álegyház, a szcientológia hazai „szentélyeiben” lefolytatott kikérdezési, „auditálási” folyamatról rendeltek meg. Bár L. Ron Hubbard hazai hívei is a szcientológia egyház kifejezést használják, a szakértői véleményből is kiderül, hogy a vizsgált szervezet nem viselheti hivatalosan az egyház elnevezést, hiszen csak vallási egyesületként engedélyezték működésüket. A szcientológusok után azóta vizsgálódik a NAIH, amióta több kiugrott tagjuk is panaszt tett az szcientológusok úgynevezett auditálási folyamata során szerzett – rendkívül mélyen személyes, akár szexuális és büntetőjogi – információk kezelési gyakorlata miatt.


A szakpszichológiai véleményből kiderül, hogy a kikérdezetteket nem hazugságvizsgáló alkalmazásával hallgatják meg, hanem egy annál sokkal pontatlanabb eszközt, egy úgynevezett E-métert alkalmazva, amelynek megállapításai kizárólag tudománytalan megállapításokhoz vezethetnek. Arra is rávilágít a tanulmány, hogy a kikérdezést képzetlen, orvosi ismeretekkel nem rendelkező emberek, úgynevezett auditorok végzik, akik akár kisgyermekeket is órákon keresztül vegzálnak. Olyan megállapítás is született, amely szerint a szcientológusokhoz tartozó háziorvosok toxikológus végzettség nélkül javasoltak több tagjuknak is olyan „méregtelenítést”, amely során az alanynak az ajánlott vitaminadag 100–200-szorosát kellett szednie tizenöt napon át – a jelentkező mellékhatások ellenére. A tanulmány szerzője szerint ez akár bűncselekménynek is minősülhet, mert megvalósíthatja a „foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést” is.

/Fotó: MTI – Máthé Zoltán

A tanulmány a szcientológia egyéb eljárásait is tudománytalannak, megalapozatlannak és tudatos félrevezetésnek értékeli: például a szcientológus-intelligenciatesztet és vezetőiképesség-felmérést is. A jelentés szerint az a legnagyobb probléma, hogy ezeket a teszteket gyermekeken is elvégzik, és így az ezeket lefolytató képzetlen személyek téves diagnózisokat állítanak fel. Azok követése ugyanakkor a szülők felelősségét is felveti, mert egyes esetekben 3–6 éves gyermekeket is alávetettek az auditálásnak, sőt azokban 15-17 éves kamaszok pornófogyasztási szokásait  is „jegyzőkönyvezték”.


A fenti vélemény tükrében aligha csoda, hogy a NAIH már két 20 milliós bírságot is kiszabott a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesületre, és a rendőrség is vizsgálja a szcientológusok tevékenységét, miközben székházukat zár alá helyezte a NAV.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek