2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Átmeneti lehetett az ipari termelés megtorpanása az elemzők szerint

Csak átmeneti lehetett az ipari termelés tavaly novemberi lefékeződése az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint, akik a múlt év egészére 5 százalék feletti növekedést várnak az ágazatban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett előzetes adatai szerint az ipari termelés 2017 novemberében 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz képest 2,1 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben. A múlt év első 11 hónapjában a termelés 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérve.


Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipar csalódást keltő teljesítményt nyújtott novemberben. Az mindenesetre már szinte biztosra vehető, hogy 2017 egészében az ipar 5 százalék feletti növekedést produkálhatott – tette hozzá. A negatív meglepetés okait az előzetes adatok alapján csak találgatni lehet, a KSH kommentárja szerint elsősorban az autógyártás és az élelmiszeripar gyenge teljesítménye felelős a teljes ipar gyengélkedéséért.

Az élelmiszerszektorban főként az előző évi magas bázis okozta a visszaesést, és a madárinfluenza is negatívan hatott – közölte. Mindezek alapján az elemző szerint leginkább átmeneti hatások okozták az ipar lassulását, így a következő hónapokban fellendülés jöhet.


Rámutatott: a gyenge ipari adat mérsékli annak lehetőségét, hogy az utolsó negyedévben 4,3 százalékos legyen a GDP-növekedés, ami ahhoz kellene, hogy 2017 egészében Magyarország elérje vagy meghaladja a 4 százalékos gazdasági növekedést.

Németh Dávid, a K&H Bank elemzője azt emelte ki, hogy folytatódott a növekedés az ágazatban, igaz, az előző hónapokhoz képest visszafogottabb tempóban. A legújabb adat első becslés, a részletek még nem ismertek, de a jelenlegi kilátások alapján a múlt év egészében 5,3 százalékos növekedést érhetett el a magyar ipar – írta.

Az elemző szerint 2018-ban 5 százalék körüli ipari bővüléssel lehet számolni, amit élénkülés követhet 2019-ben. Ha kitart addig a nemzetköz konjunktúra és a várakozásoknak megfelelően beépülnek addigra az új járműipari kapacitások, akkor 2019-ben akár 6-7 százalékra gyorsulhat az ipari növekedés – fejtette ki. Németh Dávid hozzátette azt is, hogy nem csak a járműipar járulhat hozzá a növekedéshez a következő időszakban, mivel más ipari alágazatokban is megjelentek újabb kapacitások, amelyek szintén gyorsíthatják a bővülést.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint az ipari termelés megtorpanása átmeneti lehet, mivel éles ellentétben áll az évtizedes és történelmi csúcsokat döntögető magyar, német és európai ipari bizalmi és beszerzésimenedzser-indexekkel. Ezért az ipari termelés a következő hónapokban ismét magára találhat, amit a jövő évben üzembe lépő új feldolgozóipari kapacitások – különösen az új járműgyártási kapacitások – is támogathatnak szerinte.

Az elemző 2017-ben 5 százalék körüli növekedésre számít az iparban, szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 5,6 százalékosra, mivel 2017-ben kevesebb munkanap volt az előző évhez képest. Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet – mondta. Hozzátette, az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.

Elmondta azt is, hogy 2010 óta az ipari termelés mintegy 28 százalékkal bővült.

Nyeste Orsolya, az Erste szenior makrogazdasági elemzője szintén egyszeri hatással magyarázta a negatív 2017 novemberi adatot, ami az ipar teljesítményében meghatározó járműgyártásban következett be. Hozzátette: mivel mind a beszerzésimenedzser-indexek, mind az üzleti bizalmi indexek kifejezetten magas szinteken állnak, és a főbb exportpiacok konjunktúrájának alakulásáról továbbra is pozitív hírek érkeznek, a november havi visszaesés átmeneti volt. A következő hónapokban ismét döntően bővülést mutatnak majd a havi adatok. A tavaly novemberi lassulás ellenére az ipar vélhetően a 4. negyedévben is pozitívan járult hozzá a gazdaság 2017-es teljesítményéhez – jelezte.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.

 • Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet az M5 kulturális csatorna, amely a Kossuth Rádióval együtt tematikus nap keretében is megemlékezik a költőről január 27-én.