EUR: 323,54 Ft
CHF: 284,89 Ft
2018. augusztus 20., hétfő
István

Belföld

Az égig nőttek a panelárak

Még a leglepukkantabb, legrosszabb hírű lakótelepek árai is töretlenül emelkednek – mutat rá a Duna House legfrissebb felmérése. Ennek köszönhetően csökkentek az árkülönbségek a főváros felkapott és kevésbé kedvelt lakótelepei között.

A vizsgálatba bevont lakótelepek közül a Duna House adatai alapján a legmagasabb árak a Vizafogón és Gazdagréten voltak, ahol az átlagos négyzetméterár meghaladta a 400 ezer forintot, igaz, itt már 2016-ban is a fővárosi átlagnál magasabb árak voltak jellemzők.


Egyre kisebb a különbség a felkapott és a kevésbé népszerű lakótelepek ingatlanárai között Fotó: Sáfár Tibor

– A legnagyobb áremelkedés a káposztásmegyeri panelok esetében következett be, ahol egy év alatt több mint 80 ezer forinttal nőtt az átlagos négyzetméterár. Ez egy 50 négyzetméteres lakás esetében négymillió forinttal is növelhette az ingatlan vételárát – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője az MTI-nek.

Akadnak olyan környékek is, ahol nem volt ilyen mértékű a drágulás. Újpalotán például közel azonos négyzetméterár volt jellemző 2016-ban és 2017-ben, egy év alatt 290 ezer forintról 313 ezer forintra változott az átlagos négyzetméterár. Így a lakótelep az alacsonyabb árfekvésű területek között tartható számon, a Havanna-, az óhegyi és a békásmegyeri lakóteleppel együtt.

Nagy volt a szórás az egyes lakótelepek, városrészek árai között. A legalacsonyabb (Havanna) és a legmagasabb (Vizafogó) árfekvésű paneltömbök közötti különbség 2017-ben elérte az 50 százalékot. Ugyanakkor látható, hogy az eddig kevésbé népszerű lakótelepek árainak emelkedése nyomán zárul az árolló: egy évvel korábban ez a különbség még 65 százalékos volt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Potápi: A kormánynak minden magyar fontos, éljen bárhol a világon

    Potápi: A kormánynak minden magyar fontos, éljen bárhol a világon

    A magyar kormány számára minden magyar fontos, éljen akár Magyarországon, akár a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megrendezett Magyarok Országos Gyűlésén vasárnap.

  • A jövő hét végére mérséklődik a meleg

    A jövő hét végére mérséklődik a meleg

    A következő napokban is sok lesz a napsütés, többfelé 35 fokos meleg valószínű. A hét második felében várható egyre többfelé zápor, zivatar, vasárnap néhol már csak 22 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.