2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Érd

Az elhurcoltakra emlékezett a város

Háromezer férfit és fiút hurcoltak el Érdről és környékéről 1945. január 6–10. között a Vörös Hadsereg katonái málenkij robot – kis munka – ígéretével. Először gyűjtőtáborokba hajtották őket, de sokan már útközben meghaltak vagy a táborokban vesztették életüket.

Rájuk, az elhurcoltakra emlékezik a város minden évben. Az elmúlt vasárnap reggel szentmisét tartottak az újvárosi Jézus Szíve-templomban, tíz órakor koszorúzással egybekötött istentiszteletet a Kálvin téri református templomban, majd 11 órától az elhurcoltak emlékművénél rótták le kegyeletüket az érdiek.


Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében egyebek mellett hangsúlyozta: nem kizárólag szovjet parancs és szovjet katonák okolhatók a deportálásáért, hanem a magyar kommunisták is, akik saját honfitársaikat árulták el. A megemlékezés – amelyen közreműködött a Szirmok Pedagógus és Városi Női Kar – koszorúzással zárult.

Fotók: Boros Sándor

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.