2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Külföld

Babis: Az EU-nak meg kellene védenie a külső határait

Az Európai Uniónak meg kellene védenie külső határait és rendeznie kellene szomszédaival fennálló konfliktusait, mielőtt azok biztonsági téren fenyegetik a tagállamok állampolgárait – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő csütörtökön a 48. davosi Világgazdasági Fórumon.

Babis szerint az uniónak erősítenie kellene belső piacának szabadságát, mert ez a jólét fő forrása. “Pozícióinak erősítése helyett Európa csak semmiségeken civakodott ” – fogalmazott a cseh kormányfő.


A kormányfő a fórum Közös Uniós Jövőképek Kialakítása elnevezésű szekciójában szólalt fel zárt ajtók mögött, beszédét a cseh kormány sajtóosztálya tette közzé.

Babis szerint az uniónak a fontos döntéseket egyértelműen kormányfői szinten kellene meghoznia.


A cseh kormányfő figyelmeztetett, hogy az unió kezdi elfelejteni, valójában miért hozták létre: állampolgárai békéjének és biztonságának a szavatolására.

“Az utóbbi időben nagyobb integrációra törekszünk, anélkül, hogy tudnánk, merre is megyünk” – jelentette ki Babis, aki szerint Európa erősebb lenne, ha türelmes lenne.

Az európai polgároknak tudniuk kell, merre halad Európa. Meggyőződéssel kell elfogadniuk ezt az irányt. Sajnos, nem ez történik” – mondta a cseh kormányfő.

Babis üdvözölte az Emmanuel Macron francia elnök által javasolt, az EU jövőjét taglaló polgári fórumokkal kapcsolatos elgondolást. Egyeztetni kell az állampolgárokkal – mondta, hozzátéve, hogy Csehország a hosszú távú polgári és társadalmi párbeszédben bízik.

Az unió a tagállamok részvétele nélkül nem alakíthat ki stabil kommunikációt az állampolgáraival. Az EU-nak a tagállamok nélkül nem lehet legitimitása – szögezte le.

A bevándorlással kapcsolatban Babis megjegyezte, hogy az uniós kvóták két éve megosztják a tagállamokat. Hozzátette, hogy a kvóták betartása esetén is csak “bevándorlási nyomás” két százalékát lehetne megoldani. Örültség lenne kockáztatni az európai projektet emiatt – szögezte le.

Az uniónak világos stratégiát kell kidolgoznia és fenntartania, amely révén határozott és hatékony lesz. Az Európai Tanácsot erre a célra hozták létre. Nem szabad az időt semmiségekre fecsérelni – szögezte le a cseh kormányfő.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek