EUR: 316,78 Ft
CHF: 281,84 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Egyéb Hódmezővásárhely

Balázs Péter: A nemzet szeretetét örököltem Bessenyeitől

Egy nagy nevettető csatlakozott az idén a Bessenyei-díjasok illusztris társaságához. Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, színházigazgató január 21-én vehette át a díjat a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett átadóünnepségen, a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Az eddigi Bessenyei-díjasok csoportjához az idén Balázs Péter csatlakozott, akit számtalan filmes és színházi produkcióból ismerhetünk (így például az István, a király című darabból, amelyben Besét formálta meg, vagy az 1999-es Hyppolitból is), de ő kölcsönözte a hangját Louis de Funesnek, azaz Lütyőnek, a franciák kelekótya csendőrének, valamint a nagy ho-ho-horgásznak is.


Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, színházigazgató és Bessenyei Ferenc özvegye, B. Élthes Eszter

A díjat Balázs Péter Bessenyei özvegyétől és Hegedűs Zoltántól vehette át, köszönetében így fogalmazott: „Az egy kényszer, hogy a nemzet szeretete, a színház szeretete része legyen az életemnek. Így tudok létezni.” A művész felidézte Bessenyeihez fűződő emlékeit is. Kiemelte: „Megfogadtam, hogy úgy fogok, úgy próbálok viselkedni színházvezetőként, hogy az tessék Bessenyei Ferencnek és a hozzá hasonló nagy művészeknek. Költészet, dal, tehetség, életerő, nemzetszeretet – ez volt Bessenyei, és ez az, amit átvitt értelemben, úgy érzem, örököltem tőle.” A művész számára ez az év nemcsak a Bessenyei-díj miatt válik minden bizonnyal emlékezetessé: március 5-én ünnepli 75. születésnapját, feleségével – aki az átadóra is elkísérte – pedig decemberben az 50. házassági évfordulójukat.

Balázs Péter a díjat Bessenyei özvegyétől és Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestertől vehette át

Kapcsolódó Cikkek