2019. január 21., hétfő
Ágnes

Aktuális

Beiratkoztunk buszsofőrképzésre

Talán minden kisfiú fejében megfogalmazódik, hogy buszsofőr szeretne lenni, amikor felnő. A BKV Zrt. most nagy erőkkel keres sofőröket, ezért ellátogattunk a cinkotai autóbuszgarázsba, ahol Józan Róbert oktatót kérdeztük arról, mit kell tenni, hogy valaki jó buszvezető legyen.

– A BKV mindig arról volt híres, hogy az előírtak szerint személyre szabottan végezte el a képzést. Éppen ezért a tőlünk kikerülő járművezetők nagyon kelendőek egész Európában – kezdte a Lokálnak Józan Róbert buszsofőroktató, aki korábban buszsofőrként dolgozott a BKV-nál.


Fotó: Mészáros Diána

Józan Róbert szerint az a legfontosabb, hogy azt tanítsák meg a hallgatóknak, amit majd a forgalomban is hasznosítani tudnak.

– Nem elég a forgalmat figyelni, éppúgy rajta kell tartani a szemünket a tükrökön, tudni kell, hogy mindenki biztonságosan felszállt-e, nem áll az ajtóban senki, mindenki leült-e vagy fogódzkodik-e indulás előtt – mondta.


Józan Róbert kitért arra is, hogy a tanítványok szóló buszokon tanulnak meg vezetni, és csak egy év tapasztalat után ülhetnek át csuklós buszra.

Ami magát a képzést illeti, Józan Róbert két részre osztja, ugyanis a beiratkozók között nincs két egyforma tapasztalattal rendelkező sofőr. A „B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkezőknek a „C” kategóriás megszerzéséhez egy 500 órás tanulmányi szerződést kell kötniük a BKV Zrt.-vel. Ennek birtokában ingyen biztosítják a hat hónapig tartó „D” kategóriás és a két hónapos GKI (Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány)-képzést is, amelyre 1000 órás tanulmányi szerződést kötnek a jelentkezővel.

Ha viszont már „D” kategóriás jogosítvány birtokában jönnek a tanfolyamra, a BKV 500 órás tanulmányi szerződést köt a GKI megszerzésére. Ez 35 óra elméletből, 10 óra gyakorlatból és a Hungaroringen szervezett, vészhelyzetek elhárítására szolgáló képzésből áll. A GKI-t egy BKV-s átképző tanfolyam követi, ami útvonal-, járműtípus- és utasításismeretből áll. Ezt is vizsga zárja.

Ha valaki D kategóriás jogosítvánnyal és GKI igazolvánnyal jelentkezik, akkor egy 15 napos D átképzőt kell elvégeznie és utána már forgalomba is állhat.

Járművezetői bérként – már a 2018. évi bérfejlesztésünk előtt is – minimum nettó 200.000 Ft-os kezdő fizetést garantálnak a járművezetőknek, esetleges adókedvezményekkel, cafeteriával és Utazási Igazolvánnyal kiegészítve.

Jelenleg 56 fő „D”-kategóriás, valamint 58 fő GKI képzése zajlik. Évente körülbelül 120-150-en végzik el a tanfolyamokat, és válnak képzett autóbusz járművezetővé. A tavalyi év kimagasló volt a korábbihoz képest, ugyanis több, mint 160 fő indult el a képzéseken.

 

Indulás előtti ellenőrzés

Elrejtett kampó, aminek egyszer megnyomásával kinyílik az ajtó három másodperc múlva.

Telefőkapcsoló, ha valamilyen tűzeset történik vagy a komputer lefagyna ezzel le lehet kapcsolni azokat, s 3-4 másodperc után visszakapcsolható.

Motortéri ellenőrzés: kiegyenlítőtartály ellenőrzése, ha szint alatt van, akkor föl lehet nyomni a tartályba a hűtőfolyadékot. Olajszint-ellenőrzés, ékszíjak ellenőrzése (ne legyen szakadt, repedezett), automata tűzoltó berendezés, aminek a kifejlesztésében a BKV is szerepet vállalt. A mikrokapcsoló elindítja a nagy nyomású vizet, a motortéri tüzet teljesen eloltja.

Fotó: Mészáros Diána

Belső tér

Fotocella, csak engedélyező módban aktív, csak az az ajtó nyílik ki, ahol leszállást jeleztek.

Kamerák: nyolc van, amelyek egyszerre rögzítenek, 15 napig tárolódnak a felvételek.

Leszállásjelző: a focilabdával csak leszállásjelzés adható, a nagyobbal jelzés és ajtónyitás is történik.

 

1. Elakadásjelző

2. Autóbuszemelő

3. Kipörgésgátló kikapcsolója

4. Tizenöt perces késleltetőgomb, nem áramtalanítódig a jármű, ha a kulcsot kiszedik

5. Fényerősség-csökkentő, 75 százalékkal csökkenti az utastérben a fényerőt

6. Utastéri világítás

7. Lámpakapcsoló

8. Központi konzol (kilométeróra, displaymenü, melyik ajtó van nyitva, melyik kerék van fogva)

9. Ajtónyitó gombok

10. Menüléptető

11. Összes ajtónyitó

12. Oldalra döntő gomb

13. Első ajtós engedélyezés

14. Előcsengető

15. Váltó

Kapcsolódó Cikkek