2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Extra

Bíró Lajos: Kint a szakácsok betanított rabszolgák

Nem tanulnak sokat a szakmáról a külföldre költöző fiatal szakácsok, csak éjjel-nappal robotolnak – Bíró Lajos szerint. A Gundel-díjas séf a Figyelőnek adott exkluzív interjújában azt mondta, ha itthon is úgy és annyit dolgoznának a fiatalok, mint ahogy külföldön teszik, majdnem ugyanazt a pénzt megkereshetnék.

 Reggeltől-estig dolgozik, munkásszállón lakik, és nem jár szórakozni a külföldön dolgozó szakácsok nagy része Bíró Lajos szerint. A Pannon Gasztronómia Akadémia elnökségi tagja a Figyelőnek adott interjújában elmondta, hiába mennek az iskola elvégzése után külföldre a fiatal szakácsok, a nyelvet még konyhanyelven sem tanulják meg, továbbképzésre nincs lehetőségük, csak „betanított rabszolgamunkát” végeznek, így tudnak valamennyit félretenni. A nemzetközileg elismert séf azonban hozzátette, ha itthon is ilyen intenzitással dolgoznának ezek a fiatalok, majdnem ugyanannyi pénzt megkereshetnének, mint külföldön.


A Bocuse d’Or Akadémia tiszteletbeli elnöke szerint a globalizáció nem jó irányba viszi a világot, és ugyaninnen ered a migránsválság problémája is. Szerinte, amíg az emberek nem látták az interneten keresztül, hogy mások hogyan élnek a világ másik pontján, eszükbe sem jutott elvándorolni. „De amikor meglátták, hogy az európai embernek mije van, mit eszik, hol eszik, onnantól kezdve azt mondták: ha nekik lehet, nekünk miért nem?” Bíró Lajos hozzátette, „a globalizáció egy bizonyos átfedése a régi kommunizmusnak. A kommunizmust sem szerettem, ezt sem szeretem.”

Az amerikai séfakadémia tagja szerint a magyar konyhának nemzetközi szinten jó a megítélése, a 10-15 éve kezdődött gasztroforradalom jó irányba mozdította a vendéglátóipart, de még van hova fejlődni. Hogy milyen lépéseket tesznek napjainkban a magyar gasztronómia fejlődéséért, hogy mit gondol a televíziós főzőműsorokról, és hogy mit tervez a séf 2018-ra, azt elolvashatják a Figyelő legfrissebb számában.


Kapcsolódó Cikkek

 • Ekkora a magánvagyona II. Erzsébetnek

  Ekkora a magánvagyona II. Erzsébetnek

  A brit uralkodó magánvagyonának nettó értéke 2,9 százalékkal 533,8 millió fontra nőtt 2017-18-ban – derült ki a brit korona vagyonportfolióját kezelő Duchy of Lancaster éves jelentéséből, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra Londonban.

 • Kirúgták A galaxis őrzői 3. rendezőjét

  Kirúgták A galaxis őrzői 3. rendezőjét

  Kirúgta a Disney James Gunnt, A galaxis őrzői vol. 3. rendezőjét, miután napvilágra kerültek olyan régi Twitter-bejegyzései, amelyekben a pedofíliával és a nemi erőszakkal viccelődött.

 • Székhelyi József: Szorítsatok értem!

  Székhelyi József: Szorítsatok értem!

  Székhelyi Józsefet szerdán megoperálták. A színész orvosai hetekkel ezelőtt ugyanis áttéteket találtak a színész szervezetében, noha korábban úgy tűnt, jobban van és legyőzi a tüdőrákot.