EUR: 321,75 Ft
CHF: 280,69 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Extra

Bíró Lajos: Kint a szakácsok betanított rabszolgák

Nem tanulnak sokat a szakmáról a külföldre költöző fiatal szakácsok, csak éjjel-nappal robotolnak – Bíró Lajos szerint. A Gundel-díjas séf a Figyelőnek adott exkluzív interjújában azt mondta, ha itthon is úgy és annyit dolgoznának a fiatalok, mint ahogy külföldön teszik, majdnem ugyanazt a pénzt megkereshetnék.

 Reggeltől-estig dolgozik, munkásszállón lakik, és nem jár szórakozni a külföldön dolgozó szakácsok nagy része Bíró Lajos szerint. A Pannon Gasztronómia Akadémia elnökségi tagja a Figyelőnek adott interjújában elmondta, hiába mennek az iskola elvégzése után külföldre a fiatal szakácsok, a nyelvet még konyhanyelven sem tanulják meg, továbbképzésre nincs lehetőségük, csak „betanított rabszolgamunkát” végeznek, így tudnak valamennyit félretenni. A nemzetközileg elismert séf azonban hozzátette, ha itthon is ilyen intenzitással dolgoznának ezek a fiatalok, majdnem ugyanannyi pénzt megkereshetnének, mint külföldön.


A Bocuse d’Or Akadémia tiszteletbeli elnöke szerint a globalizáció nem jó irányba viszi a világot, és ugyaninnen ered a migránsválság problémája is. Szerinte, amíg az emberek nem látták az interneten keresztül, hogy mások hogyan élnek a világ másik pontján, eszükbe sem jutott elvándorolni. „De amikor meglátták, hogy az európai embernek mije van, mit eszik, hol eszik, onnantól kezdve azt mondták: ha nekik lehet, nekünk miért nem?” Bíró Lajos hozzátette, „a globalizáció egy bizonyos átfedése a régi kommunizmusnak. A kommunizmust sem szerettem, ezt sem szeretem.”

Az amerikai séfakadémia tagja szerint a magyar konyhának nemzetközi szinten jó a megítélése, a 10-15 éve kezdődött gasztroforradalom jó irányba mozdította a vendéglátóipart, de még van hova fejlődni. Hogy milyen lépéseket tesznek napjainkban a magyar gasztronómia fejlődéséért, hogy mit gondol a televíziós főzőműsorokról, és hogy mit tervez a séf 2018-ra, azt elolvashatják a Figyelő legfrissebb számában.


Kapcsolódó Cikkek

  • Tápai Szabina: Azonnal beleszeretettem Kucserába

    Tápai Szabina: Azonnal beleszeretettem Kucserába

    Tápai Szabina és Kucsera Gábor megismerkedésének története akár egy hollywoodi filmbe is beleillene. Románcuk azonban nem volt zökkenőmentes, egyszer még szakítottak is, öt év külön töltött idő után azonban rájöttek: egymásnak teremtették őket.

  • 45 napig sírt Will Smith neje

    45 napig sírt Will Smith neje

    Will Smith felesége, Jada néhány hónappal ezelőtt indította el saját beszélgetős műsorát, a Red Table Talkot. Az elmúlt időszakban számtalan meglepő családi titokról rántotta le a leplet a kamerák előtt: kiderült például, hogy lányuk tinédzserként depressziós volt, és többször is megvagdosta magát.