EUR: 321,02 Ft
CHF: 282,34 Ft
2018. november 20., kedd
Jolán

Belföld

Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

Hatalmas siker: márciusban Magyarország fővárosában, Budapesten tartják a gasztronómiai világ egyik legnagyobb eseményét, a Michelin-díjátadót. Mindez azért is örömteli számunkra, mert jelenleg négy Michelin-csillagos étterem található fővárosunkban.

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét. A Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját – közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója.


Elmondta, hogy a különleges eseményen Európa Michelin-csillagos séfjei is részt vesznek, ők köszöntik a Michelin-család új tagjait, akik azokat a vendéglátóegységeket képviselik, amelyek 2018-ban újonnan nyerik el a csillagot.
A rendezvényen a kontinens legjobb séfjei megismerhetik a magyar gasztronómiai kultúrát, valamint Budapest különleges hangulatát, sokszínűségét is felfedezhetik itteni tartózkodásuk alatt: a Michelin és az MTÜ közösen szervezi számukra a programot.
– A rendezvény Magyarország számára páratlan lehetőség arra, hogy megerősítse pozícióját a világ kulináris térképén, és megmutassa, Budapest és Magyarország készen áll arra, hogy bármilyen, világszinten is fontos nemzetközi esemény házigazdája legyen – hangsúlyozta Guller Zoltán.

A magyar gasztronómia nagy ívű fejlődését jól mutatja, hogy jelenleg négy Michelin-csillagos étterem is található Budapesten. A Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown és az Onyx is egy-egy csillaggal rendelkezik. Magyarországon az első Michelin-csillagos étterem a Costes volt.MTI Fotó: Kovács Tamás

Tavaly egyébként már rendeztek egy rangos gasztronómiai eseményt Budapesten, a világ legrangosabb főzőversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjét, amelyet a magyar séf, Széll Tamás nyert meg.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Mit értékelnek?

A Vörös Könyv a hotelek és éttermek értékeléséhez egy szimbólumrendszert alkalmaz, amely jelöli az árkategóriájukat és komfortosságukat. Az éttermeket öt szempont szerint értékelik: az ételek minősége, a sütés, főzés, ízesítés tökéletessége, a konyha eredetisége, stílusa, az ár-érték arány, valamint a látogatások gyakorisága.

A névtelen kritikusok (franciául: inspectorok) véleményezése alapján kap az étterem egy vagy több csillagot. A vizsgálat során csupán az ételeket minősítik, a felszolgálást, a teríték minőségét, a dekorációkat nem veszik figyelembe. Az inspectorok évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg, kiadványukban, a Main Citiesben Európa 20 országának 43 városában lévő éttermek és szállodák szerepelnek.

Egy csillaggal minősíti a Vörös Könyv a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket.

Két csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek, amelyek miatt az utazóknak hosszabb kitérőket is érdemes tenniük.

Három csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

Fontos tudni, hogy a minősítést nem séfek kapják, hanem éttermek. A kalauzban az étterem neve mellett szerepel a csillag.

Kapcsolódó Cikkek

 • Támogatja a bevándorlást a DK-s

  Támogatja a bevándorlást a DK-s

  A Demokratikus Koalíció (DK) egykori alelnöke Bauer Tamás nem meglepő módon kritizálta a kormány családtámogatási politikáját, sőt közösségi oldalán kifejtette azon pontokat, a nemzeti konzultáció kérdései közül amelyekkel nem ért egyet.

 • 1000 milliárdot kap Budapest

  1000 milliárdot kap Budapest

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is.

 • Kétharmadot jósolnak a Fidesznek

  Kétharmadot jósolnak a Fidesznek

  Nagyarányú kormánypárti győzelmet jósolna a brüsszeli Politico, ha Magyarországon most hétvégén tartanák az európai parlamenti választásokat. Az erősen balliberális politikai elemzőportál mandátumbecslése szerint egy most megrendezett választáson a Fidesz-KDNP csaknem 60 százalékos eredménnyel 14 képviselői helyet szerezne meg az EP-ben, miközben a rajtuk kívül bejutó ellenzéki pártok összesen fele annyi, mindössze hét helyet szereznének.