2018. február 21., szerda
Eleonóra

Belföld

Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

Hatalmas siker: márciusban Magyarország fővárosában, Budapesten tartják a gasztronómiai világ egyik legnagyobb eseményét, a Michelin-díjátadót. Mindez azért is örömteli számunkra, mert jelenleg négy Michelin-csillagos étterem található fővárosunkban.

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét. A Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját – közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója.


Elmondta, hogy a különleges eseményen Európa Michelin-csillagos séfjei is részt vesznek, ők köszöntik a Michelin-család új tagjait, akik azokat a vendéglátóegységeket képviselik, amelyek 2018-ban újonnan nyerik el a csillagot.
A rendezvényen a kontinens legjobb séfjei megismerhetik a magyar gasztronómiai kultúrát, valamint Budapest különleges hangulatát, sokszínűségét is felfedezhetik itteni tartózkodásuk alatt: a Michelin és az MTÜ közösen szervezi számukra a programot.
– A rendezvény Magyarország számára páratlan lehetőség arra, hogy megerősítse pozícióját a világ kulináris térképén, és megmutassa, Budapest és Magyarország készen áll arra, hogy bármilyen, világszinten is fontos nemzetközi esemény házigazdája legyen – hangsúlyozta Guller Zoltán.

A magyar gasztronómia nagy ívű fejlődését jól mutatja, hogy jelenleg négy Michelin-csillagos étterem is található Budapesten. A Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown és az Onyx is egy-egy csillaggal rendelkezik. Magyarországon az első Michelin-csillagos étterem a Costes volt.MTI Fotó: Kovács Tamás

Tavaly egyébként már rendeztek egy rangos gasztronómiai eseményt Budapesten, a világ legrangosabb főzőversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjét, amelyet a magyar séf, Széll Tamás nyert meg.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Mit értékelnek?

A Vörös Könyv a hotelek és éttermek értékeléséhez egy szimbólumrendszert alkalmaz, amely jelöli az árkategóriájukat és komfortosságukat. Az éttermeket öt szempont szerint értékelik: az ételek minősége, a sütés, főzés, ízesítés tökéletessége, a konyha eredetisége, stílusa, az ár-érték arány, valamint a látogatások gyakorisága.

A névtelen kritikusok (franciául: inspectorok) véleményezése alapján kap az étterem egy vagy több csillagot. A vizsgálat során csupán az ételeket minősítik, a felszolgálást, a teríték minőségét, a dekorációkat nem veszik figyelembe. Az inspectorok évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg, kiadványukban, a Main Citiesben Európa 20 országának 43 városában lévő éttermek és szállodák szerepelnek.

Egy csillaggal minősíti a Vörös Könyv a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket.

Két csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek, amelyek miatt az utazóknak hosszabb kitérőket is érdemes tenniük.

Három csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

Fontos tudni, hogy a minősítést nem séfek kapják, hanem éttermek. A kalauzban az étterem neve mellett szerepel a csillag.

Kapcsolódó Cikkek

 • Luxus nélkül él a lottómilliomos

  Luxus nélkül él a lottómilliomos

  Vége a fényűzésnek, luxus nélkül él az Andraschek házaspár. A hajléktalanból lett lottómilliomos família mára már hétköznapi életet él, és minden fillér kiadásra odafigyel.

 • Felfüggesztették a kutyába bokszoló rendőrt

  Felfüggesztették a kutyába bokszoló rendőrt

  Felfüggesztették szolgálati beosztásából azt a rendőrt, aki brutálisan bánt egy kutyával. Az erről szóló videó, melyet Dányban vettek fel, hétfőn került ki a legnagyobb közösségi oldalra, és tegnap délutánig már több mint százezren látták.

 • Évi tízezer migránst erőltetne ránk Brüsszel

  Évi tízezer migránst erőltetne ránk Brüsszel

  Több mint tízezer migránst kellene befogadnia Magyarországnak évente egy új európai szakértői javaslat alapján. Ráadásul válsághelyzet esetén kötelezővé válna a migráció terhe alatt álló államok “megsegítése”, ami gyakorlatilag tömeges menekült áradatot jelentene hazánknak.