2019. január 18., péntek
Piroska

Budapest XIV.kerület

Civilek a muszlim központ ellen

Reménykednek az alsórákosiak, hogy a nemzeti konzultáció eredménye fogja tárgyalásokra kényszeríteni a zuglói városvezetést a kerületben működő muszlim központ miatt. A konzultáció ugyanis bebizonyította, hogy a magyarok elsöprő többsége elutasítja az idegen lakosság betelepítését, és az Alsórákosi Civil Egyesület szerint ez jól mutatja: a helyiek berzenkedése a központ miatt nem egyedi. Fülöp István elnök úgy véli, egyetlen település lakossága sem nézné jó szemmel, ha környezetükben muszlim imahely és forgalmas központ működne.

Fülöp István elnök elmondta, a az Alsórákosi Civil Egyesület azért jött létre, hogy megőrizze Zugló-Alsórákos kulturális, építészeti és keresztény hagyományait (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Az egyesület azért jött létre, hogy megőrizzük Zugló-Alsórákos kulturális, építészeti és keresztény hagyományait, ezért teljesen megértjük a helyiek ellenérzéseit – mondta a tavaly tavasszal megnyitott vallási központról Fülöp István elnök. – Az alsórákosiak nem akarják, hogy az intézmény a lakóhelyük közelében működjön, főleg úgy, hogy senki nem kérdezte meg erről őket, szinte titokban szerzett a Magyar Iszlám Közösség itt ingatlant, és a kerület vezetése sem foglalkozik a lakosság panaszaival.
Az egyesület egyébként minden lehetőséget megragad, hogy a létesítmény miatt egyeztessen a helyiekkel. Tavaly például lakossági fórumot szerveztek, ahová Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőt is meghívták. A lakosság elől ugyanis nem szabad eltitkolni azt a tényt, hogy az efféle központok – mint azt a szakember is elmondta az előadásában – Nyugat-Európában a terrorizmus melegágyai. A radikális iszlám országokból érkező hívők és hitszónokok találkozási helyszínei is az ilyen kulturális centrumok, vagyis a véres terrorcselekmények kitervelésében szerepet játszhatnak.
– Nem a magyar származású, többnyire áttért hívőktől, illetve a hazánkban évtizedek óta élő, beilleszkedett muszlimoktól tartunk – tisztázta a helyzetet az egyesület elnöke. – De a külföldi példák jól mutatják, hogy a menekülthullámokkal érkező, többnyire harmadik világbeli bevándorlók hasonló helyeken radikalizálódnak. Ezért az ilyen központok veszélyt jelentenek. Ezt pedig a városvezetésnek is szem előtt kell tartania, főképp annak tükrében, hogy a közelmúltban lezárult nemzeti konzultációból kiderült: az ország nemet mondott a kényszerű betelepítésre, s ebből sejthető, hogy nem csak az alsórákosiak tiltakoznának, ha ilyen központok működnének a lakóhelyükön.
A civilek ezért el szeretnék érni, hogy a környékre térfigyelő kamerákat telepítsen az önkormányzat. Az ügyben már a helyi fideszes országgyűlési képviselőt, Szatmáry Kristófot is megkeresték.
– Szerencsére Szatmáry Kristóf felkarolta az ügyet, hamarosan működésbe léphet a kamerarendszer – magyarázta Fülöp István. – Bíztunk a segítségében, mert ő is a kerületben született, Zugló és Alsórákos fejlődése, nyugalma számára is fontos, és az értékes civil kezdeményezéseket mindig támogatta. Így kitűnően tudtunk együttműködni a Rákos-patak mentén és a körvasútsornál illegálisan lerakott hulladék összeszedésében is, amelyhez hasonló akciókban az egyesület a jövőben is partner és várja az önkénteseket. A BVSC-Zugló őszi sportágválasztó rendezvényét is támogattuk, amelyen több mint ezer sportolni vágyó vett részt. A sportklubra eleve nagyon büszkék vagyunk, mert fejlesztései révén a kerület egyik ékköve lett. Igazi lokálpatrióta közösséget alakítottak ki az elmúlt években a klub vezetői, hiszen a folyamatos fejlesztéseknek hála több ezer helyinek nyújtanak sportolási lehetőséget.


Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesten koncertezik a Linkin Park alapítója

  Budapesten koncertezik a Linkin Park alapítója

  Mike Shinoda, a Linkin Park alapítója, énekese, dalszerzője és zenei producere 2019 tavaszán a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A zenész Chester Bennington halála óta a művészetekbe menekült, az eredmény pedig a kritikusok által is elismert szólólemez, a Post Traumatic lett, amelynek vizuális részét is Shinoda maga filmezte és festette.

 • Tárolót a társasházakba!

  Tárolót a társasházakba!

  Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.