EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Belföld

Kósa Erika: Az érzelmi intelligenciám a sikereim titka

Óvónőként csöppent a pénzügyi világba, ahol sikerei Magyarország leggazdagabb asszonyává tették. Kósa Erika mégsem gazdasági ismeretekre oktatná az embereket, hanem arra, hogyan ismerjék meg vágyaikat, hogyan találják meg valódi boldogságukat. Volt, hogy ő is azt gondolta: a vagyon, a siker vezet a megelégedéshez. Egészen addig, amíg ötéves lánya időpontot nem kért tőle.

– Többször is elmondta már, hogy óvónőként kezdte pályafutását és a véletlen sodorta pénzügyi területre, ahol elképesztő sikereket ért el. Ma is elmenne óvónőnek?


– Nagyon is. Sőt, vannak is olyan irányú gondolataim, hogy valamiképpen szerepet vállaljak a XXI. század újszülöttjei, a mostani alfa és béta generációk nevelésében.

– Két éve alapította a Kósa Erika Akadémiát, amelynek fő célja, hogy az emberek érzelmi intelligenciájának fejlesztésében vállaljon szerepet. Ezek szerint nemcsak felnőtteknél, gyermekeknél is fontosnak tartaná ennek erősítését?


– Mindenképpen. Az óvoda az első valódi közösség, ahová egy gyermek belép, ezért nagyon sok szempontból itt szocializálódik. Az értékrendjük, a kapcsolatkialakítási képességük nagyon sokat fejlődik ebben az időszakban, és egyáltalán nem mindegy, milyen irányba. Annak is mihamarabb ki kellene derülnie, ki miben tehetséges. Nézze meg a tehetségkutatók világát, hány 40 éves villamosvezetőről derül ki, hogy kiváló énekes. Miért csak most? Korábban nem énekeltek?

– Úgy tudom, ön is csak 2008-ban jött rá, mi is valójában üzletei sikereinek a titka.

– Legalábbis tudatosan. Az érzelmi intelligencia gyerekcipőben járó tudományág. De így van: amikor olvastam Daniel Goleman könyveit az EQ-ról, akkor világosodtam meg, hogy „jé, ezt én pont így csináltam, ezt én ismerem…”. Merthogy az EQ nem más, mint egy velünk született képesség, amivel saját érzelmeinket intelligensen tudjuk kommunikálni, okosan tudjuk a cselekedeteinkben érvényesíteni. Van, akinél ez a képesség gyengébb, van, akinél erősebb, de a jó hír, hogy mindenképpen fejleszthető. És nem csupán abból áll az érzelmi intelligencia, hogy a saját érzéseinket felismerjük, hanem abból, hogy másokét is. Sajnos ma Magyarországon sokan azt hiszik, az EQ csak a nőknek valami „nünükéje”, pedig az életünk minden területén szerepet játszik.

– Az üzleti életben is?

– Abszolút. A vállalkozások, vállalatok világában – ahol függünk egymástól – ha valaki nem tud elfogadni, elengedni, akkor gyorsan jön a konfrontáció, ami biztosan nem tesz jót az eredményességnek. Én több tízezer ember vezetésében vettem részt, és ma már felelősen kijelenthetem, hogy a sikerem egyik legfőbb titka az érzelmi intelligencia.

– Akkor is képes volt a saját érzéseit vizsgálva a helyén maradni, amikor a legsikeresebb volt? Vagy akkor maga a siker, a vagyonszerzés volt a hajtóerő?

– Az ember nagyon könnyen azzá válhat, amit csinál és akkor nem lesz boldog. Nekem egy óriási „gyomros” segített abban, hogy ezt elkerüljem. Elöljáróban meg kell jegyeznem, hogy szeretem az időpontjaimat telefon helyett határidőnaplóba felírni. Amikor iszonyatosan építettük a Brókernetet, a kisebbik lányom megkérdezte, mit írok abba a füzetbe. Mondtam neki, hogy az időpontjaimat, hogy mikor kivel találkozom. És ezt mindig betartod? – kérdezte az ötéves gyerek. – Igen – feleltem. – Akkor lapozz egyet! A naplómban a következő napra, szerdára keresztbe nagy betűkkel be volt írva a neve: Dominika. Na, akkor egy nagyobb szünet következett a munkában. Meggyőződésem, hogy a legfőbb dolgunk az életben boldognak lenni és rájönni, mitől is vagyunk boldogok. Én most úgy érzem, hogy ha holnap visszamennénk abba a kis lakásba, ahonnan indultunk, de ott lenne velem a családom, akkor is én lennék a világ legboldogabb embere.

Kapcsolódó Cikkek

  • Növekedési pályára állt a magyar halgazdálkodás

    Növekedési pályára állt a magyar halgazdálkodás

    Növekedésnek indult a 2017-es visszaesést követően tavaly a főtevékenységként halászatot és halgazdálkodást megjelölő vállalkozások száma, ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele is közel 18 milliárd forintra emelkedett, egy évvel korábban 16,82 milliárd forintot tett ki – közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

  • Az Országtorta is kóstolható lesz a Magyar Ízek Utcájában

    Az Országtorta is kóstolható lesz a Magyar Ízek Utcájában

    A Magyarország Tortája verseny 2019-es győztesét, a Boldogasszony csipkéjét is meg lehet kóstolni az augusztus 20-ai Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényén, a Magyar Ízek Utcájában – mondta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke szombaton az M1 aktuális csatornán.