2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Szekszárd

„Csendes a Don…”

Január 12-én Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Nemzetőrség Országos Szövetségének Katonai Hagyományőrző Tagozata, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Ifjúsági Tagozata, valamint a Babits Mihály Kulturális Központ a doni áttörés 75. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött kegyeleti megemlékezést tartott.

– Immáron 75 éve történt az a tragikus esemény a magyar történelemben, ami csak egy csata volt, de mégis erre emlékezünk leginkább a II. világháború kapcsán, hiszen az ott lévő több mint 200 ezres hadseregnek a fele elpusztult vagy fogságba esett, megsebesült. Fölvetődik a kérdés, hogy ők áldozatok voltak vagy hősök. Gyakorlatilag ez azért merül fel, mert Magyarország vonakodva lépett be a háborúba, azonban a németek kikényszerítették a II. hadsereg létrehozását, hogy az olajmezők elfoglalása kapcsán a déli frontvonalon a Don mentén hosszú kilométereken keresztül magyar hadsereg álljon.


A II. világháborús emlékműnél rótták le kegyeletüket az egybegyűltek.  Fotó: Nagy Nándor

A magyarok nehéz helyzetben voltak, hisz rendkívüli téli időjárás volt 42, 43 telén. Felszerelésük sem volt megfelelő, ennek ellenére hősies harcokat vívtak napokon keresztül, de ahogy tudjuk és ismerjük, elbuktuk ezt a harcot. Úgy gondolom, hogy máig van üzenete ennek az eseménynek, hisz ők az országért álltak ki, még akkor is, ha a határon túl történt ez az esemény, de életükkel vagy fogsággal fizettek ezért a feladatért, amit vállaltak. Az akkori eseményeknek az az üzenete van a ma emberének, hogy az ország életéért, jövőjéért felelősséggel tartozunk – részletezte a történelmi eseményt Kővári László, Szekszárd önkormányzatának képviselője, a pénzügyi és gazdasági bizottság vezetője.

Dr. Kaszó Gyula. Fotó: Nagy Nándor

A rendezvényen jelen voltak a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégium honvéd kadétjai is, közreműködött a Muslincák Férfikar, a műsorközlő Orbán György volt.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.