EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Szekszárd

„Csendes a Don…”

Január 12-én Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Nemzetőrség Országos Szövetségének Katonai Hagyományőrző Tagozata, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Ifjúsági Tagozata, valamint a Babits Mihály Kulturális Központ a doni áttörés 75. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött kegyeleti megemlékezést tartott.

– Immáron 75 éve történt az a tragikus esemény a magyar történelemben, ami csak egy csata volt, de mégis erre emlékezünk leginkább a II. világháború kapcsán, hiszen az ott lévő több mint 200 ezres hadseregnek a fele elpusztult vagy fogságba esett, megsebesült. Fölvetődik a kérdés, hogy ők áldozatok voltak vagy hősök. Gyakorlatilag ez azért merül fel, mert Magyarország vonakodva lépett be a háborúba, azonban a németek kikényszerítették a II. hadsereg létrehozását, hogy az olajmezők elfoglalása kapcsán a déli frontvonalon a Don mentén hosszú kilométereken keresztül magyar hadsereg álljon.


A II. világháborús emlékműnél rótták le kegyeletüket az egybegyűltek.  Fotó: Nagy Nándor

A magyarok nehéz helyzetben voltak, hisz rendkívüli téli időjárás volt 42, 43 telén. Felszerelésük sem volt megfelelő, ennek ellenére hősies harcokat vívtak napokon keresztül, de ahogy tudjuk és ismerjük, elbuktuk ezt a harcot. Úgy gondolom, hogy máig van üzenete ennek az eseménynek, hisz ők az országért álltak ki, még akkor is, ha a határon túl történt ez az esemény, de életükkel vagy fogsággal fizettek ezért a feladatért, amit vállaltak. Az akkori eseményeknek az az üzenete van a ma emberének, hogy az ország életéért, jövőjéért felelősséggel tartozunk – részletezte a történelmi eseményt Kővári László, Szekszárd önkormányzatának képviselője, a pénzügyi és gazdasági bizottság vezetője.

Dr. Kaszó Gyula. Fotó: Nagy Nándor

A rendezvényen jelen voltak a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégium honvéd kadétjai is, közreműködött a Muslincák Férfikar, a műsorközlő Orbán György volt.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.