2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Csepelen marakodik a baloldal

Tovább nyírja egymást a balliberális oldal. A konfliktust most az váltotta ki, hogy az MSZP önálló jelöltet indítana Csepelen, miközben 2014-ben közös baloldali jelöltként az Együtt politikusa, Szabó Szabolcs nyert itt.

Egymásnak esett a baloldal Csepel miatt, ahol az MSZP ráindítja jelöltjét a 2014-ben közös baloldali jelöltként győztes Szabó Szabolcsra, az Együtt politikusára. A párt elnöke, Juhász Péter szerint a szocialisták ki akarják csinálni a sikeres ellenzéki politikusokat – írta meg a Magyar Idők. Az MSZP Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselőt indítaná Németh Szilárd Fidesz-alelnök ellen.

– Amíg csak lehet, az Együtt el akarja érni, hogy egy jelölt legyen szemben kihívóként minden kerületben a Fidesszel. Ez ugyanis a Fidesz legyőzésének feltétele – közölte Juhász Péter, az Együtt elnöke, aki szerint ha erre „nem hajlandó” az MSZP, akkor pártja „szívesen ráindítja” jelöltjeit a szocialistákéira.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint Szabó nem tudott volna győzni a szocialisták segítsége nélkül, és az Együtt jobban tenné, ha beállna Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt mögé, mert a pártra leadott szavazatok úgyis elvesznek.


Noha a 106 egyéni választókerület felosztásáról szóló MSZP–DK megállapodás szerint a 17. választókerület a szocialistáknak jutott, Gyurcsány Ferencék sem hagyták szó nélkül a történteket és az Együtt mellett álltak ki. Gréczy Zsolt szóvivő szerint „nincs rendjén” Bangóné indulása.

– Azt a körzetet az Együttnek tartottuk fenn a DK és a szocialisták megállapodásában – mondta Gréczy, aki úgy véli, a kialakult helyzetben biztosan a fideszes jelölt nyer.


Szabó Szabolcs (Együtt)
/Fotó: MTI – Illyés Tibor

A helyzetet tovább bonyolítja az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, aki az Indexnek azt mondta: pártja Szabó Szabolcsot akarta indítani a körzetben. Ezt jelezték is az Együtt politikusának, aki január 2-án azt felelte: nem tudja vállalni az indulást az MSZP és a Párbeszéd színeiben, csak az Együtt logója alatt.

Kunhalmi azt mondta az Indexnek, hogy ezek után nem tud mit tenni az MSZP, a választási törvény szerint saját logóval kell jelöltet indítani, így kerestek saját jelöltet, ő lett Bangóné Borbély Ildikó.

– Természetesen ha az Együtt nem utasítja el továbbra is a közös listát és a közös jelölteket, újra kinyílik a lehetőség Szabó Szabolcs számára is – mondta Kunhalmi.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek