2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb IX.kerület

Cserháti Zsuzsára emlékeznek a Turayban

Van, aki tisztelettel lehajtja a fejét, van, aki mosolyog, ha meghallja Cserháti Zsuzsa nevét, de az biztos, hogy mindenkin átsuhan egy dalfoszlány, egy érzés, egy hangulat. A Turay Ida Színházban most betekintést nyerhetnek a tragikus sorsú énekesnő életébe, és Fehér Adrienn előadásában újra meghallgathatják a legszebb dalait.

Cserhátit a második popgeneráció egyéniségeként tartják számon, a kritikusok szerint Kovács Kati mellett a magyar könnyűzene történetének legjobb női énekhangja. Tíz évig tanult klasszikus balettet, majd 1965-ben kezdett el énekelni. Az 1972-es Táncdalfesztivál tette országosan ismertté. Legnagyobb slágere az Édes kisfiam című dal, amelynek magyar szövegét eredetileg Kovács Katinak írta Bradányi Iván, de az énekesnő lemondott róla Cserháti javára. 1978-ban megnyerte a Tessék választani! versenyt az Én leszek című dallal. Még abban az évben önálló zenekart alapított Európa néven.


Cserháti Zsuzsa dalait Fehér Adrienn előadásában hallgathatják meg a néző

A sikerek 1981-ig egymás érték, ám akkor megtört valami: Erdős Péter felajánlotta neki, hogy legyen vokalista a Neoton Famíliában, Csepregi Éva mögött. Ezt Cserháti mint megalázó és zsaroló ajánlatot visszautasította, így Magyarországon később nem kapott tehetségéhez méltó munkákat. Hamarosan kivonult a magyar könnyűzenei életből, a szakmai féltékenységből eredő ellehetetlenítésére hivatkozott, de továbbra is énekelt: külföldön és belföldön egyaránt fellépett, a budapesti Moulin Rouge vezető énekese volt. Tizennégy éven át énekelt éjszakánként, magánéleti és szakmai válságai következtében jelentős túlsúlyt szedett fel, depressziós lett,  majd – átmenetileg – teljesen eltűnt a színpadról.

A nagy visszatérés 1996-ban jött el, a Hamu és gyémánt című albumával óriási sikert aratott. Boldogan vállalt újra fellépéseket, az 1996 szeptemberétől kezdődő egy esztendőben összesen négy önálló albuma jelent meg, amelyek felülmúlták korábbi sikeres időszakának eredményeit, nem mellesleg orvosai segítségével lefogyott. Ám egy idő után ismét depresszióssá vált, 2003-ban pedig egy hirtelen fellépő betegség következtében elhunyt.
A Turay Ida Színházban futó Hamu és gyémánt című darab főszereplője, Fehér Adrienn sosem kérkedik vele, pedig őt nevezte meg utódjának Cserháti, akivel 1996-ban találkozott először, és a kezdeti szakmai alapokon nyugvó kapcsolatból generációs barátság lett.
– Sok év telt el, amíg dédelgettem magamban azt az álmot, ami most a Turay Ida Színház színpadán valósul meg, ahol egész este a dalait énekelhetem – mondta a színésznő a zene.hu-n adott interjúban, ahol kiemelte, számára ez szakmai és magánügy is.
– Nagyon sok információt, emléket, vidám és szomorú történetet ismerhet meg a néző, miközben a régi dalok átjárják lelkünk minden zugát. A fiatalkori dalai természetesen a rajongást jelentik, amit elhoztam magammal gyerekként, a régi idők érzése, amikor még csak egy-két tévécsatorna volt, és az „összetartozás élménye” volt a kultúra. Az érett soul énekesnő visszatérése és dalai pedig várakozással töltötték el a szakmát akkoriban, mert egy teljesen új hangot hozott, amit addig még sosem hallottam itthon. Mély, bölcs erő és elsöprő szenvedély, énektechnikailag, stílusban és mondanivalóban is. Szívesen emlékszem vissza arra az emberre, akivel sokat lehetett nevetni. Ez a szín is teret kap majd a zenés darabban, amelynek címe az egyik legcsodálatosabb ellentétpár: Hamu és gyémánt.


A színház ebben a hónapban 27-én és 29-én tűzi műsorra a zenés darabot, de aki lemaradna, annak február 18-án még van esélye, hogy megnézze.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.