2018. november 18., vasárnap
Jenő

Belföld

Czibere Károly: Sikeres az óvodai és iskolai szociális segítő munka új modellje

Félidejéhez érkezett és az eddigi tapasztalatok szerint sikeres a gyermekjóléti szolgálatok fejlesztését szolgáló modellkísérleti program, amelynek célja az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység bevezetése Magyarországon – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Egerben.

Czibere Károly a helyi Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság család- és gyermekjóléti központjában kiemelte: az óvodai és iskolai szociális segítő munka bevezetésére azért van szükség, hogy hátrányos helyzete miatt egyetlen gyermek se maradjon ki az oktatási intézményekből. Ezen kívül a kezdeményezés hangsúlyos eleme végzettséghez segíteni a veszélyeztetett körülmények között élő, segítségre szoruló fiatalokat – tette hozzá.


A tavaly indult és 2,1 milliárd forint állami forrásból megvalósuló modellkísérletben jelenleg 54 járás gyermekjóléti intézménye vesz részt, ám szeptembertől e feladat ellátása az ország valamennyi ilyen központja számára kötelező lesz – mondta, jelezve, hogy a tevékenység finanszírozására idén mintegy 1,4 milliárd, míg 2019-ben 5,6 milliárd forint többlettámogatást fordít hazai költségvetésből a kormány.

“Olyan országot építünk, ahol a boldogulás útja a munka és a tanulás, éppen ezért fontos a hátrányok felszámolása, melynek meghatározó eleme a szociális és gyermekjóléti rendszer megerősítése” – fogalmazott az államtitkár.


Az évek óta tartó folyamat eredményeit sorolva a most végződő kormányzati ciklus egyik legfontosabb intézkedésének nevezte a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetését, és kiemelte számos támogatási forma, köztük az ingyenes gyermekétkeztetés és a tankönyvellátás kiterjesztését. Ezzel párhuzamosan többszörösére növekedett a legkisebbeket segítő Biztos Kezdet Gyermekházak és mintegy százzal bővült a tanodák száma – húzta alá.

A munka következő jelentős állomása lesz az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység kötelező ellátásának bevezetése – közölte, megjegyezve, hogy ehhez – a rendelkezésre álló pluszforrásoknak köszönhetően – lehetőség lesz új szakemberek bevonására.

Czibere Károly szólt arról is: a kormány igyekszik minden eszközzel elismerni és megbecsülni a gyermekjóléti rendszerben dolgozókat, akik az elmúlt négy-öt évben átlagosan 60-80 százalékos béremelést kaptak. A fizetések növelésével a felsőfokú végzettség megszerzésének ösztönzése mellett a pályát is szeretnék vonzóvá tenni – mondta.

Habis László, Eger fideszes polgármestere kiemelte: az előző években Eger jelentős bölcsődei rekonstrukciókat és kapacitásbővítést hajtott végre. Saját erőből létrehozott továbbá egy pszichiátriai gondozó központot, amelyet az Ökumenikus Segélyszervezet működtet.

Dolgoznak azon, hogy teljessé tegyék a hajléktalanellátást, ezen belül uniós támogatással fejlesztik a nappali ellátást. A szociális városrehabilitációs program keretében pedig infrastrukturális és lakhatási projektek mellett hangsúlyosan szerepelnek felzárkóztató programok is – mondta.

Az óvodai és iskolai szociális segítő munkával kapcsolatban a szakembergárda kiépítése mellett fontosnak nevezte a kapcsolatok erősítését az érintett intézményfenntartókkal, amelyek között egyházi és vállalati is van a járásban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek